“Metoda accidentul” a ajuns la un alt nivel! Pacalitii sunt pusi sa trimita bani in Anglia!
Miercuri a fost zi cu ghinion pentru cinci “specialisti” in escrocheria numita “metoda accidentul”. Mai exact, politistii Capitalei, Sectia 16, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 si cu sprijinul de specialitate al Directiei de Operatiuni Speciale – I.G.P.R., au facut doua perchezitii in judetul Constanta si intr-un penitenciar din Slobozia, in vederea destructurarii unui grup format din cinci persoane care ar fi savarsit mai multe infractiuni de inselaciune prin telefon.
Potrivit unor surse din cadrul politiei, escrocii nu mai scot banii din Romania, ci prefera bancile din Anglia. Asta pentru a se feri de organele de politisti, care au “saltat” deja o mare parte din ei.
Filati din octombrie!
Politistii Capitalei au inceput “filajul” suspectilor din octombrie 2013, cand au fost sesizati de catre un barbat din Bucuresti cu privire la faptul ca ar fi fost apelat telefonic de un barbat ce s-a recomandat ca fiind fiul sau si care i-a adus la cunostinta ca a fost implicat intr-un accident rutier in Oradea, soldat cu victime, iar pentru rezolvarea situatiei trebuie sa achite parintilor persoanei vatamate o anumita suma. In urma verificarilor efectuate in acest caz, judiciaristii Capitalei au reusit identificarea suspectilor constatand, totodata, faptul ca, patru dintre acestia, sunt detinuti intr-un penitenciar din provincie.
De asemenea, continuand cercetarile privind activitatea infractionala a grupului, politistii au constatat faptul ca, in cursul lunii noiembrie 2013, suspectii ar fi contactat telefonic alte patru parti vatamate, iar sub diferite pretexte, le-au convins sa depuna prin transfer bancar diverse sume de bani sau sa reincarce cartele de telefonie mobile. Pentru a intra in posesia sumelor de bani solicitate, partile vatamate erau indemnate sa depuna banii pe numele unuia dintre suspecti care se afla in stare de libertate, acesta fiind in legatura permanenta cu un alt suspect aflat in penitenciar. Prin activitatea infractionala, suspectii ar fi produs un prejudiciu in sarcina partilor vatamate de peste 12.500 de lei. Cercetarile sunt continuate de judiciaristii Capitalei, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, cu patru dintre suspecti arestati in alta cauza, iar un alt suspect in stare de retinere, urmand a fi prezentat magistratilor cu propunere de arestare preventiva.
Victime celebre!
Printre persoanele care au fost contactate de astfel de indivizi se numara si indragitul actor Alexandru Arsinel. Din fericire artistul a avut prezenta de spirit si nu s-a lasat pacalit asa usor.
„Am primit un telefon pe fix cum ca baiatul meu cel mare a facut un accident in Militari. Ar fi fost doua victime, iar pentru a nu depune plangere la politie mi s-a spus sa pun 15.000 de lei intr-un cont bancar. Eu i-am zis ca sunt de acord. Nevasta mea a raspuns, s-a ingalbenit si i s-a facut rau. Am luat telefonul si am auzit un glas de copil care plangea. Atunci am auzit un glas si mi-au spus sa trimit 15.000 de RON intr-un cont din Cluj. (…) L-am intrebat cum mi se spune mie acasa si atunci s-a inchis telefonul. Atunci mi-am dat seama ca sunt niste escroci. In momentele alea faci pe tine de emotii pentru ca e implicat copilul tau „, a marturisit Alexandru Arsinel, pentru Happy Hour.
Arsinel nu este singura persoana publica care a fost “incercat” de escroci.
Si celebra actrita Maia Morgenstern a trecut prin aceasta intamplare nefericita. Fiica sa, Eva Leah a fost sonata de catre un individ care i-a spus ca sotul actritei a fost implicat intr-un teribil accident. Atunci tanarea si-a sunat mama pentru a-i povesti ce s-a intamplat, iar Maia si-a dat seama de ce se intampla si s-a dus direct la politie pentru a depune plangere.
Cum trebuie sa ne protejam de astfel de escrocherii!
Pentru a nu deveni victima unor astfel de infractiuni, Politia Capitalei va recomanda sa adoptati o conduita preventiva si sa verificati autenticitatea celor ce va sunt comunicate in acest gen de situatii. Astfel, in cazul in care sunteti contactat de persoane ce se recomanda a fi cunoscuti insa nu va apeleaza de pe un numar stiut de dumneavoastra, verificati veridicitatea informatiilor prezentate prin apelarea acelei care s-a recomandat a fi. Totodata, nu comunicati telefonic informatii personale sau confidentiale, precum codul numeric personal, seria si numarul cartii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor detinute si nici nu dati curs invitatiei de a plati diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpara cartele preplatite. Daca va regasiti intr-o astfel de situatie, apelati numarul unic de urgenta 112 sau prezentati-va la cea mai apropiata sectie de politie pentru comunicarea datelor si a numarului de telefon care v-a apelat.
Totul despre “metoda accidentul”
Acste tip de escrocheria a pornit anul trecut in mai, iar odata ce a luat amploare Politia Capitalei a intrat pe fir, iar multi dintre acesti escroci au ajuns dupa gratii. De asemenea, politistii bucuresteni au inceput si o campanie, denumita sugestiv “naivitatea te costa”, care avea ca obiectiv informarea cetatenilor. De asemenea, aceasta metoda nu este singura folosita de escroci. Mai sunt folosite si “metoda lozul”, cineva va suna si va spuen ca ati castigat unui loz si va cheama sa scoateti niste bani. Cei cu rude in strainatate sunt pacaliti cu un alt truc, escrocii spun ca cei de afara au trimis un pachet, air ca s ail ridicati trebuie sa platiti o anumita suma. O alta escrocherie este si “metoda cartelei telefonice”. Talharii care folosesc aceasta metoda risca de la sase luni la 12 ani de inchisoare. (Alex Saulea)(Sursa foto telegraph.co.uk)
This browser does not support the video element.