Florinela Georgescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat prognoză meteo pentru iarna 2022-2023 în Europa, emisă de meteorologii AccuWeather. Experții spun că întregul context meteorologic din iarna aceasta va fi influențat de fenomenul de La Niña.
Potrivit explicațiilor oferite de Florinela Georgescu la Sinteza Zilei, există regiuni din Europa care vor avea condiții climatice foarte dure în această iarnă.
În ceea ce privește România, se anunță precipitații mai însemnate cantitativ, lucru pozitiv pentru refacerea deficitului de umiditate.
CITEŞTE ŞI: RAȚIONALIZARE CA PE VREMEA LUI CEAUȘESCU. ŢARA CARE VA INTRA ÎN BLACKOUT LA IARNĂ
Pe de altă parte, potrivit Florinelei Georgescu, românii ar trebui să înțeleagă că dacă aceste date care anunță un excedent de precipitații pe durata iernii se confirmă, se poate vorbi de un strat foarte consistent de zăpadă sau de precipitații abundente sub formă de ploaie.
„Orice iarnă în România sau clima României ne spune că în orice iarnă putem avea episoade cu vreme severă și genul acesta de fenomene nu se pot estima într-o prognoză care vine cu 2 luni înainte și se referă la o iarnă întreagă.
Estimarea celor de la AccuWeather pleacă de la ideea că și în această iarnă la nivel global, vom fi influențați de fenomenul Aninia.
Este un anunț pe care l-a făcut Organizația Mondială de Meteorologie în urmă cu câteva săptămâni, reactivarea pentru al treilea an la rând a acestui fenomen din apele Pacificului tropical, care influențează estimările pe durată lungă la nivel global, dar trebuie totuși să fim puțin nuanțați.
Ei încearcă prin această hartă să facă o sinteză a semnalelor pe care le avem în prezent.
Dacă este într-adevăr la nivelul țării noastre un excedent de precipitații pe durata iernii, trebuie neapărat să corelăm acest semnal cu temperaturile, pentru că putem vorbi de un strat foarte consistent de zăpadă, sau de precipitații sub formă de ploaie foarte abundente.
Ambele semnale sunt oarecum îngrijorătoare. Trebuie să fim atenți pentru că știm ce înseamnă inundațiile iarna.
În niciun caz nu trebuie să o luăm chiar strict această hartă.
Este bine să ne uităm la toate estimările pe durată lungă, să facem o mediere dintre ele și să ne uităm dacă există un semnal foarte sever.
Precipitații, excedente în toată această parte înseamnă o activitate ciclonică mai intensă în Marea Mediterană. Acest lucru noi îl privim în România cu mare atenție dacă nu se combină cu pătrunderile reci dinspre Câmpia Rusă, pentru că atunci avem semnalul unui viscol.
Deci atunci putem gândi că acest excedent de precipitații e reprezentat de zăpadă. Culoarea gălbuie arată cantități sub normă, deci mai degrabă o iarnă uscată.
Repet, pentru noi da, îngrijorător este acest semnal de excedent. Depinde cum anume se va acumula acel excedent, dacă va fi prin precipitații mai bogate, dar așezat așa de-a lungul întregii ierni și atunci nu ar fi o mare problemă. Sau dacă vor fi episoade cu precipitații mai abundente, episoade mai scurte.
De aceea vă spuneam că spre a 2-a jumătate a lunii noiembrie putem vorbi de un semnal mai de încredere, despre ce va urma să fie”, a declarat meteorologul la Antena 3 CNN.