Asistăm, fără îndoială, la o lună octombrie foarte blândă și călduroasă din punct de vedere meteorologic. Încă puțin și ajungem la jumătatea lui „Brumărel” și, deși, în unele părți din țară am văzut deja primele semne de toamnă (cu brumă, ploi, în unele zone montane chiar și lapoviță și ninsoare), vremea va continua să aibă valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă din an, aproape ca de vară. Veștile pentru perioada următoare sunt bune, după câteva zile mai răcoroase urmează o încălzire în aproape toată țara, însă meteorologii ANM avertizează că, spre finalul lunii octombrie, se va produce o schimbare.
Potrivit ANM, în săptămâna 9-16 octombrie, s-au înregistrat valori termice mai ridicate decât cele normale, pe întreg teritoriul României, cu o creștere mai accentuată în regiunile vestice și sud-vestice. În a doua parte a săptămânii revenim spre temperaturi neobișnuit de ridicate, chiar și 25-27 de grade.
În săptămâna 16-23 octombrie, temperaturile medii au fost mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nordice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. S-au înregistrat și precipitații în toate regiunile, mai ales în zonele montane.
În ultima săptămână din octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori ceva mai scăzute decât cele normale, în special în regiunile nord-estice, iar cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință excedentară în majoritatea regiunilor.
În Moldova se așteaptă o încălzire semnificativă, cu maxime de până la 24-26 de grade și minime în jurul a 10 grade. În săptămâna 16-23 octombrie, valorile termice se vor apropia de normalul perioadei, cu o medie a maximelor de 15-17 grade și minime de 4-6 grade.
Și în Transilvania se încălzește, cu maxime termice până la 24-25 de grade și minime între 2 și 5 grade, care vor crește treptat până la 7-9 grade. Spre finalul lunii, vremea se va răcori, astfel că media temperaturilor maxime va oscila între 14 și 16 grade, iar a minimelor între 2 și 4 grade.
În Maramureș, vremea va fi în încălzire treptată, de la o medie a maximelor termice de 12 grade până la 24-25 grade. Ulterior, în a doua parte a lunii se mai răcorește, cu temperaturi maxime situate între 14 și 17 grade și minime de 3- 6 grade.
Dobrogea va avea parte de soare, cu temperaturi zilnice de 25-26 de grade și minime de 12-14 grade. După data de 17 octombrie valorile termice se vor apropia de normalul perioadei, cu maxime de 16-18 grade. Sunt șanse foarte mici de ploaie.
După 17 octombrie, se mai răcește puțin, când vor fi atinse valori de 17-19 grade, iar minime de 6 grade.
În București, vremea nu se modifică substantial față de luna septembrie. Va fi în continuare frumoasă și caldă, dar uscată. Cerul va fi variabil, iar precipitațiile vor apărea rar în această lună. Media temperaturilor minime pentru luna octombrie nu va scădea sub 15 grade Celsius.
Meteorologii consideră luna octombrie ca fiind cea mai stabilă lună de toamnă, cu cele mai mici valori de precipitaţii, iar zile în șir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării începe să apară fenomenul de brumă. Potrivit ANM, temperatura maximă absolută a acestei luni în România a fost înregistrată pe 3 octombrie 1952, la Armășești, în județul Ialomița, atunci când s-au înregistrat 39 de grade Celsius, iar la București, pe 2 octombrie 1952, când s-au atins 35.5 grade Celsius. Temperatura minimă absolută a lunii octombrie în România a fost de -21,3 grade Celsius şi a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988.