Meteorologii au transmis un avertisment de ultimă oră. În ultima perioadă, vremea a dat peste cap planurile oamenilor și a provocat inundații în mai multe zone din România. De exemplu, în județul Caraș-Severin, în Reșița, autoturismele au fost „măturate” de viitură. Ciclonul mediteranean se va răsfrânge asupra țării și luna viitoare. Iată mai jos, în articol, cum va fi vremea în iunie 2023 și ce a transmis directorul ANM.
Veștile din partea meteorologilor nu sunt deloc favorabile. În ultima perioadă, specialiștii au emis coduri galbene de vreme severă pentru majoritatea județelor din țară. Au fost ploi torențiale, furtuni, descărcări electrice, grindină, iar vântul a suflat cu putere. De altfel, din cauza condițiilor meteo, debitele râurilor au crescut, iar în anumite zone au fost inundații. De exemplu, natura s-a dezlănțuit în Reșița, județul Caraș-Severin, iar localnicii s-au trezit pur și simplu cu autoturismele „măturate” de ape. Imaginile pot fi privite aici.
Directorul ANM susține că vremea în iunie 2023 ar putea fi similară cu cea a sfârșitului lunii mai. Cu alte cuvinte, ne-am putea aștepta să se răsfrângă, în continuare, efectele ciclonului mediteranean peste țara noastră. Luna iunie 2023 ar putea veni cu instabilitate atmosferică, ploi torențiale și furtuni.
„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitaţii bogate în ţara noastră mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii şi până în prezent, 109 litri pe metrui pătrat în Reşiţa. Numai astăzi, au fost 51 litri pe metru pătrat într-o oră, în condiţiile în care media lunară la acel punct meteorlogic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a transmis Elena Mateescu la RTV.
De altfel, directorul ANM a spus, în continuare, că până la finalul lunii mai 2023 vor exista condiții meteo nefavorabile. Instabilitatea atmosferică accentuată și ploile abundente sunt două dintre condiții: „Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m²”.
Sursă foto: colaj Pixabay, capturi video