Mirela Vaida, mărturisiri în premieră, printre multe lacrimi: ”Nu le-am spus niciodată!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » Meteo: Risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali

Meteo: Risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali

De: Eliza Popescu 25/12/2021 | 19:26
Meteo: Risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Meteo. Este risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Orientali. Ce arată buletinul nivometeorologic postat de meteoromania.ro, pentru perioada 25 decembrie – 27 decembrie 2021, până la orele 20:00.

Este risc de avalanșă de gradul 3 în Carpații Meridionali și Carpații Orientali, după ce, în această perioadă, a nins la munte. Până în data de 27 decembrie, la orele 20:00, se vor înregistra temperaturi mai ridicate față de cele normale ale acestei perioade și, de asemenea, se vor înregistra și precipitații mixte și ninsori la altitudinea de peste 1800 de metri.

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Făgăraș

În partea superioară a stratului regăsim un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 30-40 cm și care are stabilitate și rezistență reduse, dar și numeroase plăci de vânt pe versanții sudici, estici și sud-estici, în zona crestelor. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc 2 m. Stratul instabil din partea superioară poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3). Sub 1800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, zăpada find umedă, cât și la supraîncărcări.

La altitudini mai mici de 1500 de metri, pe fondul vremii mai calde și al precipitațiile mixte, stratul va continua să se topească lent. Pe pantele mai înclinate, la supraîncărcări mari, se pot declanșa izolat avalanșe de mici dimensiuni, în zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă.

Vezi și ANUNȚUL FĂCUT DE METEOROLOGI! TEMPERATURI RIDICATE DE CRĂCIUN: ”VREMEA VA FI MAI CALDĂ DECÂT ÎN MOD OBIȘNUIT”

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Bucegi

Pe versanții sudici, estici și sud-estici, în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în perioada precedentă. Stratul de zăpadă are dimensiuni importante pentru luna decembrie în zona înaltă, îndeosebi pe versanții nordici, iar vântul puternic din perioada precedentă a transportat cantități importante de zăpadă pe văi, acolo unde riscul este mai crescut. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate, care depășesc 2 m.

Stratul instabil de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse și poate ceda mai ales la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3). Sub 1800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă are dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, iar riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici sau medii este și aici însemnat (3). Sub 1500 m, stratul va înregistra scăderi, pe fondul vremii mai calde, însoțite de precipitațiile mixte.

Vezi și PROGNOZA METEO. CE TEMPERATURI ȘI CE CANTITĂȚI DE PRECIPITAȚII VOR FI ÎN ROMÂNIA, ÎN URMĂTOARELE PATRU SĂPTĂMÂNI

Sursă: meteoromania.ro

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Rodnei

În ultimele două zile zile s-au semnalat ninsori însemnate cantitativ, iar stratul de zăpadă a crescut semnificativ la peste 1800 m. În zona de creastă regăsim plăci de vânt pe versanții sudici, estici și sud-estici. La peste 1800 m, în partea superioară a stratului, întâlnim un strat de zăpadă relativ recentă, ce depășește pe alocuri 40-50 cm și care va mai crește în zilele următoare. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari. Va continua să ningă și sub 1800 m , iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente, în special în etajul altitudinal 1500-1800 m.

Vezi și SUPRIZĂ DE LA METEO! CUM VA FI VREMEA DE REVELION

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Parâng-Șureanu

În ultimele două zile a nins în general slab în zona înaltă, iar stratul a mai crescut cu 5-10 cm. Vântul puternic a creat multiple plăci de vânt în zona de creastă, pe versanții estici, sudici și sud-estici. În partea superioară a stratului regăsim un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 30-40 cm și care are stabilitate și rezistență reduse, mai consistent pe versanții nordici. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt prezente în apropierea crestelor. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse și este umezit puternic, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici, pe pantele mai înclinate.

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Țarcu-Godeanu

Stratul de zăpadă este parțial stabilizat, dar precipitațiile însemnate cantitativ din următoarea perioadă vor aduce un strat consistent de zăpadă proaspătă la peste 1800 m. În zona crestelor regăsim plăci de vânt, îndeosebi de pe versanții estici, sudici și sud-estici. Depozitele mai consistente de zăpadă se întâlnesc pe văi. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni mici și izolat medii, pe pantele cele mai înclinate. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe umede de dimensiuni mici și izolat medii. Sub 1500 m stratul va continua să se topească.

Risc de avalanșă de gradul 3 în Munții Călimani-Bistriței-Ceahlău

La peste 1800 m, în ultimele zile, s-au înregistrat ninsori moderate, iar vântul puternic a dus la formarea de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții estici, sudici și sud-estici și a transportat zăpada pe văi, unde sunt depozite mai consistente decât în zona de creastă. Ninsori importante sunt așteptate și în zilele următoare, iar stratul va continua să crească, atât la peste 1800 m, cât și sub acestă altitudine. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni mici și medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat atât de plăcile de vânt prezente, cât și de stratul de zăpadă recentă, care depășește pe alocuri 30-40 cm și care va continua să crească. Va continua să ningă și sub 1800 m, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii.

Grosimea stratului de zăpadă în 25.12.2021, ora 14:
Carpaţii Meridionali: 173 cm la Bâlea-Lac, 114 cm la Vf. Omu, 43 cm Vf. Țarcu, 40 cm la Păltiniș, 29 cm la Parâng, 23 cm la Sinaia, 19 cm la Predeal, 17 cm la Cuntu și 8 cm la Fundata.
Carpaţii Orientali: 62 cm la Lăcăuți, 47 cm la Vf. Călimani, 46 cm la Ceahlău-Toaca, 41 cm la Bucin, 34 cm la Penteleu și 21 cm la Vf. Iezer(zăpadă viscolită).
Carpaţii Occidentali: 63 cm la Semenic, 52 cm la Stâna de Vale, 29 cm la Băișoara, 17 cm la Vf. Vlădeasa 1800 și 3 cm la Roșia Montană.

Vezi și ALERTĂ METEO! COD PORTOCALIU DE PLOI ABUNDENTE ÎN PRIMA ZI DE CRĂCIUN. CARE SUNT ZONELE VIZATE

Cum va fi vremea la munte, în perioada următoare

Vremea va fi în general închisă, iar temperaturile mai ridicate decât cele normale ale acestei perioade. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații mixte, ninsori la peste 1800 m în Meridionali, iar în Carpații Orientali și la altitudini joase. Sub 1800 m altitudine se vor semnala temporar lapovițe sau ploi, îndeosebi în cursul după-amiezelor, mai ales în Carpații Meridionali și Occidentali. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai importante în Carpații Occidentali și în vestul celor Meridionali, unde se vor depăși local 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp, în nordul celor Orientali, unde se vor depăși local 25-35 l/mp, iar în restul masivelor vor depăși local 20-25 l/mp prin cumulare. Vântul va avea, azi, intensificări temporare din sector vestic de 40-50 km/h în majoritatea masivelor și de peste 80-100 km/h pe crestele din Meridionali și Orientali, viscolind și spulberând zăpada, iar la noapte și mâine va slăbi în intensitate, cu intensificări de 60-70 km/h pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură. În cursul zilei de luni, 27 decembrie, vântul se va intensifica din sector sud-vestic, cu rafale de 80-90 km/h pe crestele din Meridionali. Local se va semnala ceaţă asociată și cu depuneri de chiciură pe creste. Stratul de zăpadă va crește în special la peste 1800 m, îndeosebi în nordul Carpaților Orientali și în vestul Meridionalilor.

Sursă info: meteoromania.ro

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cât costă haina purtată de Gabriela Lucuțar „Regina Întunericului”, după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „E cadou!”. Experții în blănuri dezvăluie prețul
Cât costă haina purtată de Gabriela Lucuțar „Regina Întunericului”, după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „E...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac: „Faci un pas greșit și înoți”
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac:...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu tancuri și armament greu
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front
Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar...
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de afaceri a căutat o rezolvare direct în Cuba:
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar  tată la un an de la divorțul de Ilinca Vandici? Uluitor cum a fost surprins tânărul alături de iubita lui și bebeluș
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar tată la un an de la divorțul de...
Ce înseamnă ”boala lui Calache”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de fapt
Ce înseamnă ”boala lui Calache”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de...
Cât a cheltuit un român la un restaurant din Ucraina. Acesta a rămas uimit când a văzut prețurile
Cât a cheltuit un român la un restaurant din Ucraina. Acesta a rămas uimit când...
Anunț de ultimă oră despre Elena Udrea. Ce a decis Instanța. Răsturnare de situație
Anunț de ultimă oră despre Elena Udrea. Ce a decis Instanța. Răsturnare de situație
ULTIMA ORĂ! Încă o nenorocire în familia lui Prigoană. A făcut AVC după ce a aflat că Silviu Prigoană a murit!
ULTIMA ORĂ! Încă o nenorocire în familia lui Prigoană. A făcut AVC după ce a...
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de...
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Locul de basm din România care te duce cu gândul la marile temple ale lumii. Misterul nedeslușit al „piramidei”
Locul de basm din România care te duce cu gândul la marile temple ale lumii....
Umilit şi numit cerşetor în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o nouă afacere în ţara noastră!
Umilit şi numit cerşetor în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o...
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii:...
Cine este Mike Tyson, considerat
Cine este Mike Tyson, considerat "Cel mai rău om din lume"
Cu ce să speli geamurile obligatoriu ca să fie curate lună și să nu mai aibă pete. Soluția e bună și pentru ramele din termopan, trebuie să respectați regula “zilelor înnorate”
Cu ce să speli geamurile obligatoriu ca să fie curate lună și să nu mai...
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot vizita doar 800 de metri
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot...
Silviu Prigoană a fost înmormântat la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București: „Ceremonia s-a desfăşurat într-un cadru restrâns, conform cu dorinţa tatălui nostru”
Silviu Prigoană a fost înmormântat la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București: „Ceremonia s-a desfăşurat într-un...
×