România dispune de o meserie care nu se găsește nicăieri altundeva în lume, și anume „expert în dezvoltare durabilă în agricultură”. Laszlo Borbely, consilier de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, susține că vor exista 2000 de experți în acest domeniu, până în anul 2026.
România are o meserie care nu există nicăieri în lume, și anume ”expert în dezvoltare durabilă în agricultură”. Consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a explicat faptul că vor exista, până în anul 2026, 2000 de experți în acest domeniu.
”Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat. O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii”, a transmis Borbely la Conferinţa Naţională dedicată Programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură”.
Citește și SALARIU DE 1.500 DE EURO PE LUNĂ, DAR NIMENI NU VREA SĂ SE ANGAJEZE. CARE ESTE MOTIVUL
Departamentul Consilierului de stat dispune de o strategie de dezvoltare durabilă și de 17 obiective. Câteva dintre ele sunt legate direct de agricultură și de dezvoltarea acesteia.
”Obiectivul 2 este clar: fără foamete, obiectivul 9, care înseamnă cercetare-inovare, obiectivul 11 – comunităţi durabile, obiectivul 12 – producţie şi consum durabil şi obiectivul 15 – biodiversitatea, dar menţionez şi 14 cu viaţa acvatică”, a spus Consilierul de stat.
Vezi și SALARIUL DE TRACTORIST, MAI MARE DECÂT CEL DE MEDIC REZIDENT
De asemenea, acesta pune accent pe faptul că nicio țară nu este prosperă fără agricultură. Între anii 2005 – 2006 și 2010 – 2011, anumite zone ale țării s-au confruntrat cu inundații dezastruoase, iar de câțiva ani există secetă și îngheț, fapt ce dăunează agriculturii.
”Ce înseamnă acest lucru? Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă. Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…) În 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?”, a continuat Laszlo Borbely, arată stirileprotv.ro.
Vezi și LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ!
Sursă foto: Pixabay