Pe data de 25 iunie, în jurul orei 16:00, cetățenii din București au primit un mesaj de tipul RO-ALERT prin care sunt anunțați că urmează fenomene meteorologice extreme. În intervalul 16:10-17:10, bucureștenii sunt sfătuiți să rămână în case.
Vijelii, descărcări electrice, ploi torențiale și grindină sunt fenomenele meteorologice extreme care se vor abate asupra Capitalei. Iată precizările autorităților:
„Avertizare meteo-intensificări ale vântului, vijelie, descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor cumula local 30 l/mp. Perioada de manifestare 16:10-17:10. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!”, a fost avertizarea oficială primită de bucureșteni.
Tot pe data de 25 iunie, în jurul orei 15:50, ANM (Administrația Națională de Meteorologie) a emis cod roșu pentru București. Fenomenele vizate sunt: averse torențiale care vor acumula peste 20…25 l/mp și izolat 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină.
În general, în codul roșu sunt încadrate următoarele fenomene meteorologice: vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, temperaturi extreme, ceaţă, care vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.
(CITEȘTE ȘI: ANM a emis cod galben de ploi pentru mai multe județe din România. Zonele în care va fi caniculă în weekend)
Pe 25 iunie, încă de la primele ore ale dimineții, ANM a emis o prognoză specială pentru București. Intervalul de valabilitate al atenționării este cuprins între 25.06.2023, ora 10:00 și 26.06.2023, ora 10:00.
Conform datelor transmise de către meteorologi, vremea va deveni instabilă și se va răcori. Cerul va avea înnorări și îndeosebi după-amiaza și seara vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp și izolat peste 25 l/mp.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 17…18 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
(CITEȘTE ȘI: Prognoza actualizată pentru România. Meteorlogii au făcut anunțul despre fenomene de ultimă oră)
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Sistemul a fost implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.