DUREREA care i-a măcinat o viață pe CORNELIA și LUPU REDNIC: „Am zis că mă topesc atunci”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a – Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”

Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a – Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”

De: Cancan 15/05/2019 | 14:06
Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a - Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 15 mai, la București, un mesaj în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a – Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”.

Mesajul a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Președinte al Asociației Române a Băncilor,

Stimați reprezentanți ai industriei financiar-bancare,

Stimați invitați,

Felicit organizarea Forumului Pieței Financiare 2019, eveniment de tradiție pentru industria financiar-bancară din România. Sunt binevenite dezbaterile aflate pe agenda evenimentului dumneavoastră, dată fiind importanța sistemică a sectorului financiar în economia modernă.

Stabilitatea financiară este o condiție esențială a prosperității economice, a bunăstării cetățenilor noștri, într-o Europă unită în jurul dezideratelor de convergență și coeziune.

Așa cum arată și Declarația Summitului de la Sibiu, pe care România l-a găzduit de Ziua Europei, viitorul Europei este Europa soluțiilor comune, Europa echilibrului și a echității. Aceste valori definesc nu doar viitorul nostru european, ci și direcțiile de dezvoltare ale economiilor noastre.

Doamnelor și domnilor,

Titlul Forumului dumneavoastră din acest an, „Punct și de la capăt în industria financiară”, este cât se poate de sugestiv pentru provocările cu care sectorul financiar se confruntă în prezent, în raport cu două imperative indispensabile: sustenabilitate și credibilitate.

Atât pentru sectorul financiar, cât și pentru autoritățile de reglementare, este esențială însușirea lecțiilor crizei economico-financiare. Pentru atenuarea evoluțiilor negative în viitor, este nevoie de echilibru și de responsabilitate, astfel încât sectorul financiar și economia să dobândească reziliența necesară.

Dumneavoastră știți cel mai bine că, aproape dintotdeauna, încrederea a fost cuvântul cheie în lumea financiară. În prezent, digitalizarea deschide provocări multiple pentru sistemul financiar, iar încrederea tradițională capătă noi valențe, în fața soluțiilor digitale în materie de tehnologie financiară, inteligență artificială ori inovații de tip blockchain.

Încurajez astfel sistemul financiar din România să se pregătească în mod încrezător și ambițios în raport cu provocările viitorului. Sunt convins că, prin integrarea eficientă a sistemelor financiare, clienții și publicul larg vor fi principalii beneficiari în materie de securitate și acces la produse financiare tot mai diversificate și mai eficiente.

Cu gândul la viitor avem însă de înfruntat constrângerile prezentului. România se caracterizează, în prezent, prin cel mai scăzut grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană, situație ce contrastează puternic cu intermedierea financiară din alte economii emergente ale Europei Centrale și de Est.

Totodată, întreprinderile mici și mijlocii solicită sprijin crescut în accesul la finanțare. Sunt convins că un sistem financiar modern va ajunge partener și catalizator pentru energiile antreprenoriale. Oamenii de afaceri și bancherii merită să lucreze mai mult și mai bine împreună, spre binele antreprenoriatului și al economiei României.

Stimați invitați,

În prezent, din punct de vedere economic, România merge într-o direcție greșită. Politicile actuale se găsesc pe contrasensul responsabilității economice. De aceea, este deosebit de important ca sectorul financiar să facă el însuși dovada preocupării pentru sustenabilitate.

Politica guvernamentală neglijează tocmai sursele vitale ale creșterii pe termen lung: investițiile. Lipsa investițiilor în infrastructura de transport ne va costa foarte mult în viitor. Din păcate, guvernarea actuală și-a demonstrat neputința în a construi ceva durabil pentru viitorul României.

În același timp, povara deficitelor se tot accentuează, cu implicații asupra nivelului de trai al românilor în viitor. România este singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3. Iar deficitul bugetar în creștere nu înseamnă cifre abstracte, ci consecințe reale, care afectează viața de zi cu zi a românilor: prețuri și inflație în creștere, dobânzi înalte și îndatorarea continuă a României, adică a generațiilor viitoare.

Cifrele ne arată că deficitul comercial se adâncește tot mai mult. În 2018, deficitul comercial a crescut cu 17%, la un nivel record de peste 15 miliarde de euro. Pe primul trimestru din 2019, deficitul comercial a crescut cu 34% în raport cu anul trecut. Suntem singura țară din regiune ale cărei deficite comerciale se intensifică, ori aceasta înseamnă că pierdem oportunități pentru producția națională.

Am văzut cu toții, recent, cum guvernarea actuală invocă producțiile record din agricultură. Într-adevăr, România este în prezent campioana exporturilor de cereale, deși valoarea adăugată a producției de cereale este una scăzută. Însă, trebuie cunoscut faptul că România este, în același timp, și campioana importurilor de alimente și produse alimentare. Exportăm cereale și importăm alimente!

Acestea sunt doar câteva dintre manifestările modelului economic volatil, bazat aproape exclusiv pe expansiunea consumului, care însă neglijează tocmai principalul motor de dezvoltare – investițiile.

Trebuie să înceteze acest mod de guvernare, care nu face decât să transfere nota de plată în anii următori. În condiții de normalitate, am fi așteptat de la Guvern garanții de sustenabilitate pentru viitor. Finanțele publice ale României nu se pot baza, la nesfârșit, pe cosmetizarea situației bugetare.

Mediul de afaceri și sectorul financiar resimt cel mai acut această lipsă de credibilitate, alimentată și prin lipsa predictibilității, prin măsuri hazardate și intempestive, cum au fost cele ale OUG 114, greu de înțeles din perspectiva nevoilor de sustenabilitate financiară.

Doamnelor și domnilor,

Dumneavoastră cunoașteți cel mai bine cât de greu se construiește credibilitatea și vedem cu toții cât de ușor se poate pierde. Lecțiile crizei economice sunt astăzi mai importante decât oricând, mai ales în contextul global actual, fragilizat prin tentația populismului și a politicilor prociclice.

Dumneavoastră, împreună cu autoritățile de reglementare, aveți un rol deosebit de important și în ceea ce privește educația financiară a publicului larg. Sunt absolut convins că susținerea educației și a incluziunii financiare a populației merită o atenție specială. Clienții dumneavoastră sunt primii care trebuie să perceapă beneficiile unui sistem bancar modern, ceea ce înseamnă inclusiv evitarea antagonismelor exploatate în relația cu mediul financiar.

În ultimă instanță, cetățenii evaluează eficiența cu care funcționează sistemul financiar și economia, în general. De aceea, îndemn la raporturi oneste și la dialog deschis toate părțile implicate, autorități de reglementare, instituții financiare și beneficiari.

Am convingerea că dialogul constant este singura cale câștigătoare, date fiind complexitatea problemelor și necesitatea soluțiilor.

În încheiere, vă doresc mult succes, dezbateri fertile și soluții înțelepte!

Vă mulțumesc!

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe fanii săi
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe...
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea studiilor: „Cu mâna pe inimă”
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea...
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa de operație! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa...
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele care o alcătuiesc au o poveste inedită
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele...
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli alți utilizatori
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli...
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar trebui să conducă?
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar...
Crimă pasională în Dolj! Un bărbat a fost ucis de fostul soț al iubitei sale. Femeia a sărit pe geam
Crimă pasională în Dolj! Un bărbat a fost ucis de fostul soț al iubitei sale....
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții, în casa acesteia. Victima venise să îi aducă flori iubitei
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții,...
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră atunci.”
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își...
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday", vorbește în premieră despre iubita sa: “M-a abordat...
Filmul crimei din Dolj. Orbit de gelozie, un bărbat l-a ucis pe iubitul fostei soţii. Tânărul urma să îşi sărbătorească azi ziua de naştere
Filmul crimei din Dolj. Orbit de gelozie, un bărbat l-a ucis pe iubitul fostei soţii....
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină...
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie să-ți oprească mai mult din venituri
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie...
Zodiac chinezesc pentru luni, 17 februarie 2025. Cocoșul reia un proiect vechi
Zodiac chinezesc pentru luni, 17 februarie 2025. Cocoșul reia un proiect vechi
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Ce mare a crescut băieţelul lui Reghecampf şi al Corinei Caciuc! Liam seamănă leit cu celebrul antrenor, dar a moştenit un detaliu special de la mama sa FOTO
Ce mare a crescut băieţelul lui Reghecampf şi al Corinei Caciuc! Liam seamănă leit cu...
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
Se cere anchetarea lui Călin Georgescu: Asta e pușcărie! Cel mai teribil semnal
Se cere anchetarea lui Călin Georgescu: Asta e pușcărie! Cel mai teribil semnal
A murit un cunoscut jurnalist din România. Doliu în mass-media
A murit un cunoscut jurnalist din România. Doliu în mass-media
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a...
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon...
Alexandru Papadopol spune
Alexandru Papadopol spune "DA" chiar de Ziua Îndrăgostiților. Primele imagini de la cununia civilă: "Ce...
Cum se face partajul judiciar în 2025. Modalitatea prin care se împart bunurile deținute în comun
Cum se face partajul judiciar în 2025. Modalitatea prin care se împart bunurile deținute în...
Drumul din România care te lasă fără cuvinte. E plin de serpentine, peisaje de vis și obiective la tot pasul. Are asfalt ca-n palmă și nu sunt oameni mulți pe el
Drumul din România care te lasă fără cuvinte. E plin de serpentine, peisaje de vis...
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut peste scandalul din trecut
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut...
×