Cu ocazia Zilei Naționale a României, președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în care s-a adresat cetățenilor români din țară și de peste hotare.
Discursul s-a desfășurat, la Arcul de Triumf, într-un cadru restrâns, pe fondul restricțiilor luate pentru oprirea răspândirii coronavirusului.
„Suntem mult mai puțini ca de obicei. Cadența militarilor, bucuria copiilor ridicați în brațe de părinți sunt imagini de care ne este dor, vrem să le vedem cât mai curând posibil.
În acest cadru, vegheați de Arcul de Triumf, urez LA MULȚI ANI românilor oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism.
Niciodată nu am întâmpinat 1 decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară care a schimbat viața planetei, pandemia de Covid-19 ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite.
În fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj, luptă cu pandemia, duc de fapt mai departe idealurile, prin salvarea altor români, în spiritul lui 1918.
Suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi. Granițele par din nou a ne despărți. Și totuși nimic nu ne poate ține de parte în spirit pentru a rememora marea realizare de acum 100 de ani. Nimic nu ne poate împiedica, să ne aducem aminte de toți cei care cu jertfă au contribuit la desăvârșirea statului român modern.
Doamnelor și domnilor, istoria României, aidoma a Europei, nu se aseamănă cu un marș triumfal, dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile, care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, existența statului.
Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au trăit perioade de tensiune, au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice.
Hotărârea lor, sacrificiul, voința de a trăi liber și în pace, au făcut însă posibilă surmontarea acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat.
România e un proiect realizabil prin muncă, solidaritate, sacrificiu. În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis Unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie va veni tocmai după un război cumplit, cu sute de mii de morți, când țara noastră a fost aproape ștearsă de pe hartă?
Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte. Eroii au căzut la datorie, pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală, contemporană cale a victoriei, un viitor european al securității și prosperității. Suntem datori să păstrăm libertatea, unitatea, independența, câștigate cu prețul vieții de înaintași, să ne cinstim așa cum se cuvine eroii.
Dragi români, eroi patrioți de care am vorbit, au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vorbesc și LOR vreau să le dedicăm această zi. În acest an de pandemie, foarte mulți români curajoși au fost în prima linie. Efortul tuturor este unul uriaș.
În ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți. Cunoaștem efortul colosal al personalului medical, ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, asistenți medicali, ambulanțieri.
Felicit societatea civilă, care a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară. Fiecare epocă are momentul său culminant, fiecare generație are eroii săi. Sunt convins că în viitor, cei care azi sunt copii, își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în 1989. Ne vom apropia cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale.
Aceasta este unirea românilor din 2020. Alături de partenerii săi europeni, România vede momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creștere, prosperitate, echilibru și pace.
Peste câteva zile românii vor avea din nou ocazia să își facă auzită vocea prin vot. E acel moment în care putem construi o Românie în care viitorul să fie mai mult decât o promisiune. Să avem un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni”, a spus șeful statului.