Mesajele pe care trebuie să le ignori! Românii au fost țința unor atacuri cibernetice în ultimele zile
În ultimele zile, România a fost ținta unui atac cibernetic desfășurat de hackerii ruși. Aceștia au trimis mii de mesaje capcană către români, prin intermediul cărora încearcă să fure date personale.
Atacurile cibernetice iau amploare din ce în ce mai tare. Zilele trecute, românii au primit mai multe mesaje frauduloase, care conțineau viruși.
Mesajele primite de români în ultimele zile
Mai exact, mai mulți români au primit un mesaj legat de o presupusă adresă de livrare greșită la o comandă online. În textul respectiv, persoanei în cauză îi era recomandat să schimbe adresa de livrare și să introducă datele personale.
Mesajul conține un link către un site fals, care arată similar cu cel al unei companii de curierat. Însă, dacă persoana în cauză își introduce datele personale și informații despre contul bancar sau cardul de credit, devine o victimă a fraudei, relatează Digi24.
„Adresa de livrare a coletului dumneavoastră CO… este greșită, vă rugăm să actualizați adresa în 24 de ore sau va fi returnat”, este mesajul primit de o femeie din Ploiești. Pentru a putea actualiza datele, persoana este redirecționată către o pagină falasă, care fură datele personale. Sub nicio formă, acele link-uri nu trebuie accesate!
Adresa IP a site-ului fals este din Rusia, sugestiv pentru o rețea de hackeri ruși care se ocupă de astfel de infracțiuni.
Ce trebuie să faci în cazul în care ți se pare suspect un mesaj sau un email
Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la atacurile cibernetice care au loc în ultima perioadă. Autoritățile ne recomandă să nu deschidem email-uri sau link-uri suspecte, iar în cazul în care am accesat un astfel de link trebuie să apelăm de urgență la 112.
”Alertă de tentative de atac cibernetic. În cazul în care aţi primit un astfel de e-mail vă reamintim că este un fals. Pentru a rămâne în siguranţă în mediul online evitaţi să deschideţi e-mail-uri de la necunoscuţi ori ataşamentele mesajelor.
În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente. Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, a transmis Poliția Română, în urmă cu ceva timp.