Mesaj viral postat pe o foaie A4, pe pereții Spitalului de Urgență din Botoșani: „Nu se primesc atenții! Vă rugăm nu..”
Pe data de 29 septembrie, cei de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani a pus, pe o foaie A4, un mesaj care a devenit imediat viral. Mulți ar putea crede că este o glumă, dar este pe cât se poate de real.
În condițiile în care mita, respectiv corupția sunt atât de firești în România de mai bine de 30 de ani, mai rar vezi un centru medical, culmea, de stat, care să pună un astfel de mesaj:
„Foarte important! Nu se primesc atenții!!! Vă rugăm, nu insistați! Riscați denunțul la Poliție!”.
Nu știm dacă au fost obligați să pună anunțul sau dacă a fost inițiativa lor, dar ideal și legal ar fi ca mesajul să fie înțeles de ambele părți.
Sistemul de sănătate din România, cel mai corupt din UE
Potrivit unui studiu guvernamental, 58% dintre români consideră că sistemul public de sănătate este corupt, în timp ce în restul Europei, media este de 31%. Mai mult decât atât, 19% dintre cei care au participat la studiu au admis faptul că au oferit bani sau cadouri substanțiale unor asistente medicale sau medici sau au făcut o donație către spital, pe lângă plata oficială a taxelor.
La nivelul Uniunii Europene, doar 4% dintre persoanele intervievate au susținut că au adoptat un astfel de comportament. Acest aspect explică de ce România se situează pe ultimul loc în ceea ce privește accesarea sistemului medical public. Unul din doi români preferă să opteze pentru un sistem medical privat decât pentru unul de stat, se arată în Studiul privind corupția în spitale, efectuat în 2018.
Corupția se pedepsește cu închisoare
Legea 286/2009 din Noul Cod Penal, cu privire la Darea de mită, stipulează în articolul 290:
„(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.
(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunţul prevăzut în alin. (3).
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent”
Așadar, atât pacienții care oferă mită, cât și cadrele medicale sau administrative din sistem, riscă până la 7 ani de închisoare.