Mere in aluat cu sos de vanilie
Ingrediente: 600 g mere 25 g suc de lamaie 25 g zahar 15 g rachiu dupa gust 2 l ulei pentru prajit 100 g zahar – lingura scortisoara pulbere Aluat de friganele 100 g faina alba 1 dl bere 2 linguri ulei 50 g albus de ou 1 praf de sare Sos de vanilie 4 dl lapte 100 g galbenus de ou 1 plic de vanilie, esenta sau ? baton 25 g zahar (pentru 4 pers.) Pregatire Se curata merele, se decupeaza cotorul si se taie in rondele de circa 5-8 mm grosime. Se acopera cu zahar, suc de lamaie si rachiu si se lasa sa se marineze. Se amesteca zaharul cu scortisoara. Preparare: Aluat de friganele: Se amesteca faina cu berea pana se obtine un aluat fin. Se acopera cu uleiul. Albusul se bate doar cu scurt timp inainte de intrebuintare si se incorporeaza, impreuna cu sarea, cu mare atentie in aluat. Sos de vanilie: Se fierbe laptele impreuna cu vanilia. Se bate galbenusul cu zaharul pana se obtine o spuma. Se toarna laptele incet printr-o sita peste spuma de ou, amestecand mereu. Se pune din nou pe foc, se incalzeste la 85 de grade, apoi se paseaza prin sita. Rondelele de mere se trec prin aluat si se prajesc in uleiul incins la 160 de grade. Se scurg bine de ulei sau se pun pe un servet de hartie absorbanta. Apoi se pudreaza cu zaharul amestecat cu scortisoara. Se servesc cu sosul cald de vanilie. Pot fi servite si cu inghetata de vanilie, dupa sezon. Spaghete cu legume Pentru 2 persoane Ingrediente: 200 g spaghete 50 g morcovi 50 g telina 50 g praz 50 g dovlecei 50 g ardei (colorati) 50 g tomate cherry 2 catei usturoi 3 linguri ulei de masline 1 buc. parmezan busuioc sare piper Preparare: Se fierb spaghetele conform indicatiilor de pe ambalaj, pana devin al dente. Se curata legumele si se taie in julien foarte subtire. Rosiile se spala, se taie in doua, daca sunt mici, sau in patru, daca sunt mai mari. Se incalzeste uleiul in tigaie, se adauga usturoiul zdrobit, se lasa sa se rumeneasca usor, apoi se scoate. Apoi, in functie de consistenta lor, se adauga pe rand legumele, care se inabusa in ulei, intai morcovii, apoi telina, ardeii, prazul, dovleceii, iar la sfarsit rosiile si se mai lasa sa se rumeneasca putin. Se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga spaghetele in tigaie. Se amesteca cu grija. Apoi se aranjeaza pe farfurie, in forma rasucita. Se presara cu busuioc. Se orneaza cu feliute subtiri de parmezan sau cu parmezan ras grosier. Se pot stropi si cu ulei de masline aromatizat, pentru a le conferi un gust mai rafinat.