Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune adevărul: Te îngrași sau nu dacă mănânci ciorbă?
Medicul Nutriționist Mihaela Bilic a ales să vorbească, de această dată, despre un preparat foarte îndrăgit de români. Vedeta Pro TV a spus adevărul pe care mulți oameni erau curioși să îl afle: Te îngrași sau nu dacă mănânci ciorbă? Află, toate detaliile, în articol.
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști, obișnuiește să le dea oamenilor sfaturi importante pentru sănătate. De această dată, medicul a vorbit despre beneficiile pe care le au ciorba și supa. De asemenea, „doctorul de bine” de la Pro TV a explicat diferențele dintre cele două preparate, dar a dezvăluit și câte calorii are un castron.
Mihaela Bilic a explicat legătura dintre ciorbă și siluetă
Ciorba este unul dintre preparatele preferate ale românilor, mai ales în sezonul reze, atunci când se mai instalează și câte o răceală. Pentru unele persoane, supa fierbinte este chiar un remediu în această perioadă.
Ei bine, Mihaela Bilic a venit și cu o veste bună în acest sens. Medicul nutriționist a precizat că ciorba ne umple stomacul cu apă, dar nu îngrașă. Totuși, ea poate fi preparată în diferite feluri, iar numărul de calorii se schimbă în funcție de ingredientele adăugate.
„Cum se face frig afară, cum ne vine poftă de o ciorbă sau o supă caldă. Supa de pui cu tăiței de casă sau cu găluște este un adevărat medicament. Iar pentru gurmanzi și pofticioși sugerez o ciorbă de fasole cu afumătură sau un borș de perișoare dres cu smântână… greu de rezistat! Ce relație avem între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă!”, a scris Mihela Bilic pe Facebook.
Cunoscutul nutriționist a precizat că ciorba nu ne pune în pericol silueta. De asemenea, Mihaela Bilic a transmis că nu este o problemă dacă alegem să punem cartofi, paste făinoase sau orez deoarece cantitatea este foarte mică.
„Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne, diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se amestecă cu apa, deci ciorba poate fi degresată foarte ușor și când e caldă, fie după ce s-a răcit.
Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol. Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav, o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei.”, a mai spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic: „Ciorba este prietena siluetei ”
Mihaela Bilic a oferit câteva explicații și despre supa-cremă. Nutriționistul le-a recomandat oamenilor să fie atenți la modul de preparare pentru că unele conțin făină, unt sau smântână, iar aceste ingrediente pot fi o capcană pentru siluetă.
Vedeta Pro TV a declarat că un castron de ciorbă are aproximativ 150 de calorii și reușește să țină stomacul plic. De asemenea, preparatul este recomandat pentru cei care țin diete și consumă doar un singur fel de mâncare.
„Supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume băgată la blender. Poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi, rădăcinoase sau leguminoase. Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt sau smântână… iar asta poate să fie o capcană pentru siluetă!
Din păcate făina încorporează și leagă grăsimea, nu o mai putem vedea. Supă cremă nu poate fi degresată, pentru mai multă siguranță ar fi bine să o gătiți chiar voi, sau să fie făcută de un bucătar de încredere, ca să știți câtă grăsime ascunde.
Una peste alta, variantele se compensează: ciorba conține grăsime din carne, în schimb supa cremă are mai mult cartof sau smântână. Ca și valoare energetică, socotiți 150 de calorii pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi.
Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp! Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată de cei care țin diete ca fel unic, la masa de prânz sau la cină… e dietetică, echilibrată și foarte românească!”, a mai scris nutriționistul.
Citește și: Miere sau zahăr? Care este mai sănătos, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic