Medicul din Iași, vinovat de moartea unei paciente în 2010, scapă de închisoare. Verdictul surprinzător al judecătorilor
Mihaela Carmen Matei, unul dintre medicii din Iași judecați pentru moartea Danielei Badii, fosta juristă de la Prefectura Iași, a fost achitată definitiv de o instanță judecătorească.
Sentința a fost dată, vineri, de magistrații Curții de Apel Iași. Medicul a fost acuzat de ucidere în culpă și achitat.
„Instanța respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și părțile civile apelante, împotriva sentinței penale pronunțată de Judecătoria Iași, pe care o menține. Definitivă”, au menționat judecătorii ieșeni, citați de BZI.
În fond, Judecătoria Iași a decis achitarea medicului Mihaela Carmen Matei, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Procesul a început în urmă cu patru ani
Procesul medicului Mihaela Carmen Matei a început în luna iunie 2016, după ce, cu câțiva ani înainte, o juristă din Prefectură, Daniela Badii, a decedat la spital.
„Pe 10 februarie 2010, la ora 9:20 , persoana vătămată D.B. s-a internat la Spitalul Clinic de Obstretică – Ginecologie «Elena Doamna», din Iași, cu diagnosticul principal de fibrom uterin – metroragie, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale – histeroctomie totală cu anexectomie bilaterală, pentru care s-a încheiat o foaie de observație.
Medicul curant a fost desemnat M.C., medic primar obstretică-ginecologie. În cazul intervenției medicale la care urma a fi supusă pacienta D.B. pe 12 februarie 2010, s-a stabilit echipa de medici compusă din medicul anestezist Mihaela Carmen Matei și medicii operatori.
Având în vedere că operația urma să fie dificilă și să se desfășoare pe o perioadă mare de timp, medicul anestezist Mihaela Carmen Matei a luat hotărârea ca persoana vătămată să fie supusă unei anestezii generale, intervenția chirurgicală impunând efectuarea anesteziei generale cu intubație orotraheală.
Persoana vătămată a fost de acord cu anestezia generală și a semnat consimțământul informat pentru acest tip de anestezie, așa cum rezultă din formularul-tip folosit de spitale în asemenea cazuri, intitulat «Consimțământ informat pentru anestezia generală», formular ce poartă semnătura persoanei vătămate”, au afirmat procurorii.
Semne de intubație dificilă
Anchetatorii au mai afirmat că medicul Mihaela Carmen Matei a efectuat controlul preanestezic, precum și un examen local a regiunii anterioare a gâtului și a cavității bucale.
„Întrucât persoana vătămată prezenta semne de intubație dificilă, recunoscute și de inculpată cu ocazia controlului preanestezic, aceasta a fost încadrată în scorul Mallampati III-IV. Totodată, inculpata a luat decizia de a folosi protocolul de inducție rapidă a anesteziei, care presupune folosirea unui relaxant muscular denumit Lysthenon, de foarte scurtă durată, de ordinul a două minute, al cărui efect începe imediat, după care este metabolizat și eliminat complet din organism”, au specificat oamenii legii.
Mai mult, poliția a stabilit că pe 12 februarie 2010, în jurul orei 9:20, când era planificată intervenția chirurgicală, două asistente au condus-o pe pacientă în sala de operații pentru a o pregăti și au așezat-o pe masa de operație. Medicul anestezist Mihaela Carmen Matei se afla în sala de operații.
„Persoana vătămată a fost conectată la monitorul ce indică parametrii hemodinamici. De asemenea, saturația periferică în oxigen a pacientei era măsurată cu ajutorul pulsoximetrului. Persoanei vătămate i s-a făcut preoxigenarea cu oxigen 100 la sută, timp de trei minute, prin masca de oxigen conectată la aparatul de anestezie, în scopul oxigenării plămânilor pentru o perioadă de câteva minute, cât ar fi durat apneea. În jurul orei 9:30, la solicitarea inculpatei, asistenta L.B. a injectat substanțele anestezice folosite pentru inducția rapidă, respectiv Fentanyl 0.1 mg, Tiopental 300 mg și Lysthenon 150 mg”, au continuat procurorii.
Cum a murit pacienta
La ora 11:15, doctorul O.F. a luat legătura cu medicul I.G. – medicul-șef Secție A.T.I. de la „Sfântul Spiridon”, din Iași; se stabilește diagnosticul de sindrom post-resuscitare, comă hipoxică hipercapnică și se decide transferul pacientei la Spitalul de Neurochirurgie, deoarece Maternitatea „Elena Doamna” nu avea un ventilator adecvat.
Apoi, în jurul orei 16:45, pacienta D.B. ajunge la Spitalul de Neurochirurgie în comă de gradul III, midriază fixă bilaterală, intubată orotraheal cu sondă 6, respirația spontană eficientă cu saturație oxigen 98 la sută, stabilă hemodinamic, cu excepția unei tahicardii de circa 130 / minut. Persoana vătămată a rămas internată în acest spital până pe 17 februarie 2010, dată la care a decedat.
Conform Raportul Medico-Legal de Necropsie, moartea pacientei a fost violentă, datorându-se insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința unei encefalopatii hipoxice apărute în cursul inducției unei anestezii generale. La audieri, medicul Mihaela Carmen Matei a declarat că nu are nicio culpă în decesul pacientei.
„L-am chemat pe dr. O.F. când mi-am dat seama că nu pot intuba pacienta. Până în momentul în care a venit dr. O.F., i-am asigurat acesteia funcțiile vitale”, a precizat aceasta.
Cel de-al doilea medic s-a sinucis
În același dosar a fost cercetat initial și Onoriu Filip, șeful Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă. Acesta nu a mai rezistat presiunii și s-a sinucis pe data de 31 octombrie 2015. Astfel, acest dosar este unul cu totul aparte, care va rămâne, cu siguranță, în istoria medicinei ieșene.