Românii trebuie să știe care sunt cele două produse tradiționale de sărbători pe care nu trebuie să le combine niciodată! Medicul Andrei Laslău a venit cu precizări importante în acest sens. Așa nu există riscul de a ajunge de urgență pe mâinile medicilor. Iată despre ce este vorba!
Este esențial de precizat încă de la început faptul că excesele nu sunt bune. Românii au făcut o tradiție din mesele pline de preparate alese în perioada sărbătorilor de iarnă, însă trebuie să fie atenți la felul în care combină delicatesele.
„În România, în perioada asta de Crăciun și de Anul Nou se mănâncă de parcă ar fi sfârșitul lumii. Parcă vine apocalipsa și parcă nu mai putem să mâncăm cozonac. Tuturor ne place să mâncăm. Suntem români și am trecut printr-o perioadă în care nu se găsea sau se găsea foarte greu mâncare și doar dacă te organizai și făceai tot felul de lucruri să ai masa plină de sărbători și atunci începe un adevărat maraton culinar, care durează din Ajunul Crăciunului până după Sfântul Ioan”, a spus Andrei Laslău la Antena Stars.
Chiar dacă produsele tradiționale de la noi din țară sunt de-a dreptul delicioase, excesele pot duce la probleme de sănătate, iar mulți oameni riscă să ajungă la urgențe cu boli digestive. Medicul Andrei Laslău îi sfătuiește pe români să fie cumpătați atunci când vine vorba de mâncare.
Citește și: Ți-au rămas multe sarmale după Crăciun? Câte luni pot fi ținute în congelator, fără să se strice
Medicul Andrei Laslău a atras atenția asupra faptului că preparatele tradiționale nu trebuie combinate cu mâncarea pe care românii obișnuiesc să o consume zilnic. Cele două produse pe care nu trebuie să le consume oamenii la aceeași masă sunt sarmalele și friptura. De asemenea, nu putem să nu aducem în discuție faptul că nu este recomandat mâncatul în fața televizorului.
„De obicei înseamnă sarmale, piftie, caltaboș, tobă, friptură…toate astea combinate cu cozonac și stropite din plin cu alcool și un pic de scandal, că așa e la noi și cu colici biliare, intoxicații, enterocolite, sunt pline camerele de gardă în perioada de sărbători. (…) Românul, iarăși, nu înțelege nici postul cum să-l țină. Pentru că mulți nu înțeleg că postul ar trebui să fie despre restricție, să mănânce mai puțin, mănâncă mai mult produse de post. Să treci de la o alimentație exclusiv vegetariană și să intri în preparate grase, cu carne și să le amesteci și cu alcool, de obicei este o direcție clară la urgență, cu pancreatită acută, s-a și murit din chestia asta. Ar trebui să încercăm să avem un grad de cumpătare. Ce pot să le recomand oamenilor este nu mănânce totul la aceeași masă. Nu mâncăm și aperitiv și sarmale și friptură”, a mai spus medicul.
Cu atât mai mult, Andrei Laslău a recomandat câteva ceaiuri naturale pentru digestie. Și mișcarea joacă un rol important pentru sănătate după mesele bogate.
„Sunt o grămadă de ceaiuri care ajută la digestie: ceaiurile cu ghimbir, ceaiurile de sunătoare, chiar și ceaiul de mentă. Mai este ceva care ne-ar ajuta foarte tare, să facem un strop de mișcare, în sensul de plimbări ușoare după masă. Ar fi bine să ne ajutăm noi pe noi, altfel ajungem să ne ajute doctorii”, a mai spus medicul.
Citește și: Masă de Crăciun cu pește și fructe de mare. De la cât pornesc prețurile, de fapt