Medicii din România sunt pregătiți pentru valul patru, a afirmat prefectul Capitalei Alin Stoica. Potrivit acestuia, rata de vaccinare este mai mare în cazul doctorilor decât în rândul profesorilor.
În opinia autorităților, valul patru al pandemiei este inevitabil. Călătoriile românilor peste hotare, dar și tulpina indiană reprezintă un motiv de îngrijorare. Iar pregătirea spitalelor pentru situații de urgență, cât și pentru oferirea unor servicii medicale este esențială acum pentru ca România să treacă mai ușor peste valul patru al pandemiei.
”Medicii sunt pregătiți pentru valul patru. Au planuri inclusiv pentru operaționalizarea spitalelor. Ne uităm chiar la simplificarea procedurilor de operaționalizare, pentru că deocamdată doar „Balș” este spital-COVID și dacă va fi nevoie, în cazul în care va crește foarte mult numărul cazurilor, să treacă în regim COVID anumite spitale, bicrocrația să fie cât mai simplificată.
Rata de vaccinare în rândul medicilor este destul de mare, de 90%. În rândul personalului sanitar – asistenți, brancardieri, infirmieri și așa mai departe, rata de vaccinare este mai mică, undeva la 60% și acolo trebuie insistat. Dintre persoanele nevaccinate, cam 7% sunt medici. În rândul profesorilor rata de vaccinare este undeva spre 60% și sperăm că este în creștere”, a spus Alin Stoica.
Premierul Florin Cîţu a declarat, recent, că vaccinarea este singura soluţie de a scăpa de pandemie şi s-a declarat convins că Ministerul Sănătăţii va fi pregătit pentru un val patru, care în opinia sa nu va exista.
”Încă din timpul valului trei şi pe partea de final a valului trei, am spus foarte clar că nu vom renunţa la capacităţile noastre pentru COVID. În acelaşi timp, am spus că vreau să avem un sistem creat prin care să putem să transferăm rapid, dacă este nevoie, din sistemul non-COVID în COVID paturi în secţiile ATI.
Sunt sigur că Ministerul Sănătăţii a ţinut cont de ceea ce am spus atunci şi o să fie pregătit pentru valul patru. În valul trei încă primeam doze puţine de vaccin. Este o diferenţă, aş zice eu, vitală în ceea ce priveşte lupta cu acest virus. Vaccinul este singura soluţie, avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm”, a afirmat Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria.
Varianta B.1.617, care a apărut pentru prima dată în India în octombrie, a fost detectată în secvenţe de genom descărcate în baza de date GISAID provenite din 44 de ţări din toate cele şase regiuni ale OMS. Cu excepția Indiei, în Marea Britanie a fost detectat cel mai mare număr de cazuri de infectare cu varianta B.1.617.
Tulpina indiană este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, a avertizat Soumya Swaminathan din cadrul OMS. Ministrul Sănătății a dat asigurări că lucrurile sunt sub control în țara noastră, chiar dacă au fost identificate cazuri de tulpină indiană.