Medicii din Bacău vor primi cazare și masă gratis pentru a se dedica în totalitate bolnavilor
Numărul pacienților infectați cu COVID-19 crește în județul Bacău, de la o oră la alta, și nu are cine să-i mai trateze. Spitalele din Iași au anunțat că nu mai primesc pacienții suspecți sau confirmați din Bacău. Trei noi cazuri au fost confirmate în Bacău, Onești și Buhuși. Ultimul caz confirmat este al unei asistente medicale de la Spitalul Onești. Pe fondul acestei situații, autoritățile locale iau în calcul măsuri speciale, astfel că personalul medical va primi cazare la hotel și masă gratuite, pentru a evita propagarea bolii în propriile familii. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă detalii exclusive.
Rezultatele pozitive pentru cei trei pacienți au fost confirmate de laboratorul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. La Buhuși s-a înregistrat primul caz. Este vorba de un bărbat, în vârstă de 62 de ani, care a fost internat la Spitalul din Buhuși, în cursul zilei de miercuri, când a fost izolat în secția Contagioase, iar vineri a venit rezultatul: pozitiv! (CITEȘTE ȘI: Descoperire de ultimă oră! Cât rezistă, de fapt, coronavirusul pe diferite obiecte)
La Spitalul Județean Bacău au fost confirmat un nou caz: un bărbat, 68 de ani e infectat cu COVID -19. Este al doilea caz înregistrat în municipiul Bacău, după cel al bărbatului întors din Spania.
Situație disperată
La Spitalul Municipal Onești, o angajată de la Primiri Urgențe a fost confirmată și ea ca fiind infectată, după cel de-al doilea test. Primul ieșise negativ. În toate cele trei cazuri, Direcția de Sănătate Publică urmează să realizeze anchete epidemiologice pentru a stabili sursele infectării, precum și persoanele cu care au intrat în contact pacienții infectați cu COVID-19.
În urmă cu câteva zile, Direcția de Sănătate Publică Bacău a desemnat spitalul din Onești ca fiind spital suport pentru COVID-19, doar că nu-i primește pe motiv că nu mai sunt locuri. Iașul nu mai poate primi bolnavi din Bacău, iar în aceste condiții, spitalelor băcăuane nu le rămâne decât varianta de a-i trata pe acești bolnavi local. Cum? Unitățile medicale locale nu dispun de tratament specific pentru că nu au fost pregătite pentru așa ceva.
Conform unor surse, spitalele care stau cu bolnavii infectați în saloane au început să sune prin alte județe, care să preia pacienții, dar fiecare are bolnavii lui… (VEZI AICI: O româncă din Italia a filmat cum se face testul pentru coronavirus. Prin ce trec, de fapt, oamenii)
Cazare și masă gratuite pentru cadrele medicale din Bacău
Medicii și personalul de specialitate care se află în prima linie de luptă contra epidemiei de coronavirus vor beneficia de facilități de cazare și masă oferite de Consiliul Județean și de Consiliile Locale. Măsura vine ca urmare a faptului că sunt expuși, din cauza contactului direct cu pacienții posibil purtători ai virusului, iar în momentul în care se întorc acasă, în familii, pot duce și virusul cu ei.
”Trebuie să le oferim cele mai potrivite condiții astfel încât să își protejeze familiile și să îi degrevăm cel puțin de această grijă. La ieșirea din tură vor putea merge direct la spațiile de cazare asigurate de noi, limitând în acest fel suspiciunea și pericolul răspândirii virusului. Este o măsură suplimentară de siguranță, mai mult decât necesară, în condițiile în care unități spitalicești din țară au fost închise și ca urmare a infectării personalului medical.
Reamintesc faptul că, în cursul acestei săptămâni, Direcția de Sănătate Publică Bacău a desemnat spitalul din Onești ca spital-suport pentru COVID-19 și Spitalul Județean pentru Urgențe Bacău – spital non-COVID-19 ceea ce înseamnă că unitatea băcăuană va trata doar prin secțiile de boli infecțioase cazurile suspecte și infectate cu coronavirus, ulterior acestea urmând să fie transferate la Onești”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
Pentru serviciile de cazare și masă asigurate personalului medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău e nevoie de 500.000 de lei, bani care provin din bugetul propriu al județului.
Prefectul vrea ca toate Consiliile Locale care au în administrare spitale să-i țină pe doctori în hoteluri
Liviu Miroșeanu, prefectul județului Bacău, a solicitat în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență emiterea unei hotărâri care să permită decontarea cheltuielilor legate de cazarea personalului medical, în unități hoteliere. Măsura apare pe fondul riscului ca tot mai mulți medici și asistenți din județul Bacău să fie infectați cu noul tip de coronavirus.
„Îi numim eroii din linia I, dar nu este suficientă doar empatia declarativă. Avem nevoie și de acțiuni concrete, prin care să-i protejăm pe medici, asistenți și familiile lor. Riscul ca aceștia să meargă acasă infectați, să-și îmbolnăvească familiile, este destul de ridicat. De aceea, este necesar ca personalul medical să beneficieze de cazare în unități hoteliere, pe toată perioada stării de urgență” ,a explicat prefectul Liviu Miroșeanu. (CITEȘTE ȘI: Un medic de la “Matei Balș”, mărturii îngrijorătoare despre coronavirus: “Nu avem cu ce să ajutăm pacienții”)
Astfel, în tot acest context, Consiliul Județean Bacău va achita cazarea și masa caderelor medicale de la Spitalul Județean Bacău, iar consiliile locale ale orașelor și municipiilor vor plăti pentru spitalele pe care le au în subordine. Totul din bugetele locale.
PROFESORUL ALEXANDRU RAFILA: Ajungem în Scenariul 4, săptămâna viitoare
Spitalul din Suceava, focar pentru toată Moldova?!
Lipsa banilor de la Guvern îl macină și pe Dragoș Benea – europarlamentar de Bacău, care critică, în termeni duri, ceea ce s-a întâmplat la spitalul de la Suceava, pe care îl consideră un focar pentru toată Moldova. Potrivit acestuia, Spitalul Județean Bacău nu ar fi primit nimic de la Guvern: “nicio mască medicală, niciun combinezon de protecție, nicio pereche de mănuși”.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)