Medicii de la Spitalul Elias au dat verdictul FINAL in cazul mortii regizorului Sergiu Nicolaescu!
„Referitor la diagnosticul intraoperator, putem afirma că nu a fost vorba despre cancer sau ischemie mezenterică, ci apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită localizată. Reiterăm faptul că peritonita nu era generalizată, ci localizată şi redusă cantitativ. Piesa excizată (apendicele – n.r.) se află în curs de examinare histopatologică. Nu există, în acest moment, un rezultat al examenului histopatologic, acesta fiind în lucru. Spitalul nu poate elibera acte medicale decât la cererea organelor juridice în drept, conform Legii drepturilor pacientului şi noului Cod Civil. Restul speculaţiilor pe tema situaţiei medicale nu sunt de competenţa persoanelor din afara spitalului care nu au avut legatură cu îngrijirea domnului Sergiu Nicolaescu”, se arată într-un comunicat al conducerii Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Spitalul a făcut aceste precizări după ce în ultimele zile au apărut, în presa scrisă şi TV, „diverse scenarii şi interpretări asupra morţii domnului Sergiu Nicolaescu”.
„Dl. Sergiu Nicolaescu a avut internări repetate în Spitalul Universitar de Urgenţă Elias pentru boală diverticulară sigmoidiană cu pusee de diverticulită, cât şi pentru alte evenimente medicale. S-au efectuat colonoscopii repetate, care nu au ridicat niciodată suspiciunea de cancer de colon sau rect. În 2009, a fost operat pe cale laparoscopică de colecistită acută litiazică de aceeaşi echipă condusă de conf. dr. Adrian Miron”, mai arată, în acelaşi comunicat, conducerea spitalului.
Potrivit unităţii sanitare, în ziua internării, au fost efectuate, în primele trei ore, investigaţii bioumorale, radiografie toraco-pulmonară, radiografie abdominală simplă, ecografie abdominală şi CT abdomino-pelvină cu substanţă de contrast i.v. şi per os. Totodată, au fost făcute consultaţii de gastroenterologie, chirurgie generală, cardiologie şi ortopedie, stabilindu-se că traumatismul toracic prin cădere suferit anterior internării nu s-a soldat cu fisuri, fracturi costale sau alte leziunii care să necesite operaţii.
„Starea generală şi sindromul dureros abdominal s-au ameliorat faţă de momentul internării, ca urmare a tratamentului medicamentos, după cum s-a şi comunicat. În primele 48 de ore de la internare, nu s-au descoperit la examenele clinice sau la investigaţiile imagistice repetate (CT şi ecografie) elemente care să pună diagnostic de peritonită şi care să conducă la intervenţii chirurgicale. Indicaţia chirurgicală din 28 decembrie 2012 a fost determinată de persistenţa unor fenomene clinice şi bioumorale şi a avut scop diagnostic. Intervenţia chirurgicală laparoscopică este un mijloc sigur şi neagresiv de explorare şi permite efectuarea de operaţii în deplină siguranţă. Referitor la diagnosticul intraoperator, putem afirma că nu a fost vorba despre cancer sau ischemie mezenterică, ci apendicita acută flegmonoasă perforată cu peritonită localizată. Reiterăm faptul că peritonita nu era generalizată, ci localizată şi redusă cantitativ”, se mai precizează în comunicatul spitalului.
Potrivit conducerii unităţii sanitare, piesa excizată se află în curs de examinare histopatologică. „Nu există în acest moment rezultat examen HP (se află în lucru)”, subliniază sursa citată.