Misterul care planează asupra efectelor și simptomelor asociate infectării cu COVID-19 este departe de a fi elucidat. Oamenii de știință au explicat simptomul ”degetele COVID-19”, unul din cele mai vizibile simptome produse de infecția cu temutul virus.
Pe lângă febră, tuse, dureri puternice de cap, dicultăți în respirație, iată că un alt simptom a devenit subiect de caz pentru oamenii de știință. ”Degetele COVID-19”, așa cum este denumit de dermatologi, se manifestă prin înroșirea degetelor de la mâini și picioare, ca și cum ar fi degerate.
Medicul Misha Rosenbach, de la Universitatea din Pennsylvania a declarat că frecvența acestui simptom este predominant în rândul tinerilor, ceea ce poate fi considerat un segment al celor care sunt purtători sau asimptomatici.
”Degetetul COVID-19” nu este primul caz de afecțiune al pielii asociat infectării cu COVID-19. Erupții asemănătoare urticariei sau rujeolei sunt, de asemenea, unele din rarele simptome în urma infectării cu COVID-19. .
În urma studiului efectuat de cercetători, simptomul ”degetele COVID” se manifestă diferit la fiecare individ, iar durata simptomelor diferă de la pacient la pacinet. Stratul exterior al pielii în zona afectată este roșie sau violet. Unii pacienți prezintă proeminențe dureroase sau zone tegumentare aspre. Umflăturile pot avea puroi.
Cazul unei fetițe din Scoția a ajuns în atenția cercetătorilor, după ce Sofia (13 ani) a povestit că abia se putea deplasa sau să poarte pantofi atunci când a avut ”degetul COVID” la începutul acestui an. În timpul verii ajunsese să meargă în scaun cu rotile dacă dorea să se plimbe pe distanțe mai lungi, potrivit BBC.
Într-un studiu recent, cercetatorii de la Universitatea din Paris, Franța, afirmă că au identificat ce părți ale sistemului imunitar sunt implicate în producerea acestui simptom. Testele de sânge și tegumente au arătat care este reacția sistemului imunitar. Sunt două componente ale sistemului, care implică mecanisme pe care corpul le folosește pentru a lupta contra coronavirusului:
Ivan Bristow, pediatru în Marea Britanie, a explicat că la majoritatea pacienților leziunile dispar de obicei de la sine, așa cum se întâmplă în cazul perioadelor de frig sau în problemele de circulație. Unii însă aveau nevoie de tratament cu creme și alte medicamente. Explicațiile vor ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient problema, a spus el.
Dermatologul Veronique Bataille a spus că „degetul Covid” a fost văzut foarte frecvent în faza incipientă a pandemiei, iar după vaccinare, afecțiunea a fost prezentă mai rar.
Sursa foto: nytimes.ro