Medici și asistenți de la spitalul „Marius Nasta” din Capitală, căutați de DNA pentru luare de mită. O persoană a fost reținută pentru 24 de ore
Pe data de 20 septembrie, medicii și asistenții de la spitalul „Marius Nasta” din București au fost verificați de către DNA (Direcția Națională Anticorupție). Nu mai puțin de 31 de persoane sunt cercetate pentru activități infracționale de dare și luare de mită. Suspecții au fost duși la cele 12 sedii județene pentru audieri.
Potrivit datelor comunicate de către autorități, au început verificările pentru cadrele medicale din spital. Până la acest moment, au fost deschise deja două dosare penale. Au fost efectuate inclusiv perchiziții domiciliare, moment în care a ieșit la iveală suma incredibil de mare pe care un chirurg o ascundea în casă.
„La data de 20.09.2023, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează patru percheziţii domiciliare (două dintre acestea în cadrul Insitutului de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», Bucureşti) în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită.
La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi la sediile din 12 judeţe ale Direcţiei Generale Anticorupţie sunt conduse, în vederea audierii, 31 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale”, au transmis procurorii.
50.000 de euro în locuința unui medic chirurg de la „Marius Nasta”
Surse judiciare au transmis faptul că în locuința medicului Cornel Petreanu, suspect în dosar, a fost găsită suma de 50.000 de euro. Doctorul este medic primar specializat pe chirurgie toracică încă din anul 1999, an în care a și început să predea la prestigioasa facultate de medicină UMF „Carol Davila” din Capitală.
„Au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, spun anchetatori.
De asemenea, una dintre persoane, a cărei identitate nu a fost divulgată, a fost arestată preventiv pentru 24 de ore, potrivit Antena 3 CNN.
Pedeapsă pentru infracțiunea de dare și luare de mită
Amintim faptul că potrivit Noului Cod Penal, darea și luarea de mită reprezintă infracțiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, respectiv de la 3 la 10 ani. Pedepsele sunt prevăzute în Art. 289 și Art. 290 la Capitolul I, intitulat „Infracțiuni de corupție”.
Redăm pasajele din lege:
Art. 289
Luarea de mită
(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracţiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Art. 290
Darea de mită
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.
(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunţul prevăzut în alin. (3).
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
(CITEȘTE ȘI: Lucian Mândruță a ajuns pe mâinile medicilor de la Marius Nasta. Prezentatorul a fost testat pozitiv COVID-19)