Medicamentele pentru răceală care dispar din farmacii. Care este motivul

Publicat: 11/11/2024 | 13:01
Ce medicamente dispar din farmacii? Foto: Profimedia

Vești proaste! Ce mediamente pentru răceală nu vor mai exista în farmaciile din România? Specialiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la substanța care se regăsește în multe pastile! Care este motivul pentru care s-a cerut retragerea lor de pe piață? Vă prezentăm cele mai noi detalii!

Suntem în plin sezon gripal, iar tot mai mulți români se confruntă cu răceală în această perioadă, mai ales după ce temperaturile au scăzut semnificativ. Printre simptomele asociate se numără: durerea în gât, durerea de cap, strănutul, febra, frisoanele și tusea.

În timp ce unii români merg la medic pentru a se trata de răceală, alții merg la farmacii și cumpără pastile în speranața de a reduce simptomele și pentru a scăpa de răceală.

Mai multe medicamente populare pentru răceală nu vor mai fi disponibile în farmacii. Românii vor fi nevoiți să își ia adio definitiv de la ele! Eficiența pastilelor cu fenilefrina este scăzută!

Experții trag un semnal de alarmă cu privire la mai multe medicamente pe care românii obișnuiesc să le folosească atunci când se confruntă cu simptome de răceală.

Specialiștii avertizează! Acestea nu ne feresc de răceală! Este important de precizat faptul că pastilele conțin fenilefrină și nu ar apăra organismul uman împotriva simptomelor, iar beneficiile pe care le au sunt foarte mici, motiv pentru care se recomandă că acestea să fie retrase de pe piață.

Medicamentele nu numai că nu ar mai fi disponibile pe viitor în farmacii, ci nu vor fi de găsit nici în spitalele din România. O astfel de decizie ar putea conduce la cumpărarea mai multor antibiotice.

Citește și: Pastilele care te lasă fără permis. Lista actualizată de Ministerul Sănătății

Ce este fenilefrina

Fenilefrina este o substanță activă care face parte din grupa farmacoterapică a simpatomimeticelor. Aceasta este recomandată în caz de gripă, răceli, congestie nazală, sinuzită cronică și acută, rinite alegerice.

Ca efect farmacodinamic, această substanță acționează și reduce inflamația nazală, dar și edemul. Este important ca oamenii să ceară sfatul unui medic în cazul în care nu reușesc să scape de simptome. Cu atât mai mult, este esențială consultarea unui specialist în caz de afecțiuni cronice asociate.

Citește și: Medicament minune sau 100% inutil? Dragoș Pătraru a spus adevărul despre Ozempic

This browser does not support the video element.