În ultimii ani, numărul persoanelor care consumă droguri a crescut extrem de mult în țara noastră. În plus, mulți dintre tineri au început să folosească anumite medicamente în locul drogurilor. Pe viitor, această situație riscă să scape de sub control. În acest sens, specialiștii din țara noastră trag un semnal de alarmă foarte clar.
Consumul de droguri în rândul tinerilor din țara noastră a devenit, din păcate, ceva tot mai des întâlnit. În plus, mulți tineri au început să folosească medicamente pentru tratarea tulburărilor psihice, pe post de droguri.
(CITEȘTE ȘI: Cine este, de fapt, polițistul din Brașov care vindea droguri în uniformă. Bărbatul nu e la prima încălcare a legii)
Potrivit unui raport recent al Agenţiei Naţionale Antidrog, tot mai mulți tineri din țara noastră au început să ia medicamente în loc de droguri. Printre cel mai des folosite se numără „sedative şi hipnotice, medicamente pentru ameliorarea durerii, stimulente prescrise pentru tratarea tulburărilor de deficit de atenţie şi hiperactivitate, medicamente fără prescripţie medicală, inclusiv siropuri de tuse şi antihistaminice”.
Îngrijorați de această situație care tinde să scape de sub control, specialiștii trag un semnal de alarmă foarte clar. Recent, psihologul Radu Leca a explicat că în aproximativ doi ani, țara noastră ar putea deveni lider în Europa la consumul de droguri. În plus, el a subliniat că principalele surse de promovare a acestui flagel sunt rețelele de socializare și platformele online care pun la dispoziția tuturor utilizatorilor rețete pentru prepararea stupefiantelor chiar în propria locuință. Pentru a evita pe viitor ca aceste fenomen să devină o problemă națională foarte gravă, psihologul consideră că autoritățile trebuie să ia măsuri cât mai rapid.
„Noi suntem pe locul 1 în lume, la videochat şi bănuiesc că o să fim în următorii doi ani, pe locul 1 la consum de stupefiante.
O să ne transformăm în tipuri de generații diferite care acceptă tot ceea ce înseamnă fuziunea spaţiului online, ideea de droguri ca fiind în viața noastră ceva absolut firesc. TikTok-ul, YouTube-ul şi Facebook-ul sunt invadate de tot ceea ce înseamnă reţete pentru stupefiante ce se pot realiza din punct de vedere chimic, acasă.
Spaţiul online nu face altceva decât să distrugă tot ceea ce înseamnă societate în curs de dezvoltare, respectiv preadolescenţi şi adolescenţi. Aceste două categorii trebuie să fie apărate, la nivel european şi în mod explicit de statul român”, a declarat psihologul Radu Leca, la Antena 3 CNN.