Mai multe regiuni din Italia au început să facă din ce în ce mai multe teste entru detectarea anticorpilor împotriva noului coronavirus în rândul populaţiei.
Prin această măsură italienii speră într-o revenire progresivă la normalitate, deşi există încă multe îndoieli asupra acestei metode.
Regiunea Emilia Romagna începe de joia aceasta să supună acestor probe întregul personal sanitar, în total circa 100.000 de persoane într-o primă serie şi apoi încă aproximativ tot atâtea, scrie agerpres.ro.
„Securitatea lucrătorilor sanitari şi a pacienţilor trebuie să fie prioritară. Este esenţial ca personalul implicat în această urgenţă să lucreze în condiţii de protecţie maximă pentru el însuşi şi pentru pacienţi, fără să rişte să fie o sursă de infectare”, a declarat consilierul pentru politici de sănătate din Emilia-Romagna, Raffaele Donini, citat de Agerpres.
Totodată, Donini a precizat că probele serologice permit verificarea prezenţei tipului de anticorpi al unei persoane, iar acelea care vor da rezultat negativ pentru SARS-CoV-2 vor fi repetate după 15 zile.
Teste de acest fel sunt efectuate deja de câteva zile în regiunea Veneto pentru personalul sanitar, cu obiectivul ca testarea să fie extinsă şi pentru restul populaţiei.
Preşedintele acestei regiuni, Luca Zaia, vorbeşte despre un fel de „certificat de imunitate” în cazul persoanelor care au rezultat pozitiv la testul de anticorpi pentru coronavirus, astfel încât acestea să-şi poată relua activitatea profesională.
Dar, preşedintele regiunii Lombardia, cea mai afectată de pandemie, Attilio Fontana, s-a arătat mai sceptic, menţionând că laboratoarele fac în prezent experimente asupra acestor teste de anticorpi pentru a oferi garanţii că ele oferă un rezultat cât mai apropiat de perfecţiune şi „folosirea lor (în Lombardia) va începe atunci când Institutul Superior de Sănătate va spune că sunt valide”.
Acest institut a admis necesitatea unor teste mai rapide pentru detectarea anticorpilor şi a anunţat că sunt în dezvoltare tehnologiile necesare, dar deocamdată nu a certificat fiabilitatea deplină a acestor analize.
Dar din punct de vedere economic testele pentru anticorpi au avantajul preţului mai mic. În cazul unei achiziţii în mari cantităţi, kit-urile ar putea costa de 10-20 de ori mai puţin decât testele moleculare nazofaringiene, potrivit cotidianului italian Il Sole 24 ore.
Un alt avantaj este obţinerea mai rapidă a rezultatului, între două şi aproximativ 30 de minute. Îndoiala persistă însă asupra ratei de eroare, rezultatul fiind corect pentru pacienţii pozitivi în circa 85% din cazuri, adaugă cotidianul menţionat.