Raed Arafat a făcut unele precizări referitoare la măsurile de protecţie luate pentru spaţiul public. A anunțat și ce se întâmplă cu mall-urile.
Mallurile raman deschise! Toate centrele comerciale si supermarketurile vor avea program normal! Masurile impotriva coronaviruslui vizeaza toate adunarile de peste 100 de persoane. „Nu includ mall-urile, dar includ din cadrul mall-urilor cinematografele unde trebuie să se aplice regula pentru maximum 100 de persoane într-un spaţiu închis. Dacă un cinematograf are o sală cu 150 de persoane, limitează vânzarea biletelor la 100. Nu afectează supermarketuri, hipermarketuri, mall-uri. Aceste lucruri nu sunt afectate în acest momeent prin această măsură”, a declarat Raed Arafat, potrivit rtv.net.
De asemenea, Raed Arafat a declarat că aceste măsuri „afectează teatrele, afectează opera. În Bucureşti va fi afectat TNB, va fi afectat Ateneul, va fi afectată opera. În majoritate oraşelor este o sală sau două care vor fi afectate cu limitarea asta de 100 de persoane”.
Suspendarea temporară pentru o perioadă de şase luni a distribuţiei medicametelor, dispozitivelor medicale şi materiarialelor necesare în prevenţia şi tratarea infecţiei cuu COVID-19 în afara teritoriului României Lista de medidcamente va fi stabilită de MS 2.
Recomandarea prevede ca programul de începere să fie stabilit în trei intervale orare. De exemplu, să înceapă o parte din personal la ora 8, o parte la ora 9, o parte la ora 10. Plecarea să fie decalată în trei ore. Acest lucru va ajuta la reducerea aglomerării transportului public şi la riscul de transmitere.
Pentru instituţile publice, declararea programului este obligatorie în aceleaşi condiţii în periaoda 12-31 martie, cu posilitatea de prelungire. Instituţiile publice care nu pot aplica aceste reguli vor identifica soluţii alternative pentru evitarea utilizării de către angajaţi a mijloacelor de transport în comun în perioadele aglomerate.
Pentru sectorul privat este o recomandare, pentru sectorul public este obligatorie începând de această săptămână 4.
Restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment în spaţii închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă actitate care se desfăşoară într-un spaţiu închi. Până la 100 de persoane e ok, peste nu. Dacă sunt activităţi ce se pot desfăşura în aer liber, cum sunt activităţi religioase, acest lucru se poate face. Dar în interior, 100 de persoane maxim.