Numărul orașelor care depășesc rata de infectare de 3 la mia de locuitori crește considerabil în România. În tot mai multe localități se impun măsuri speciale de carantină. La fel se întâmplă și în Constanța și alte două localități din apropiere.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis luni seară impunerea măsurilor speciale de carantină pentru municipiul Constanța și localitățile Ovidiu și Fântânele. Aici rata de incidență a crescut și a ajuns la 3,5/1.000 locuitori. (CITEȘTE ȘI: SĂLAJ, JUDEȚUL CU CEA MAI MARE RATĂ DE INFECTARE DIN ȚARĂ. LOCALITĂȚILE CARE AU DEPĂȘIT 6 CAZURI LA MIA DE LOCUITORI VOR FI CARANTINATE)
Astfel, potrivit Prefecturii Constanța, în urma unei analize realizate de DSP Constanţa, s-a aprobat trecerea tuturor unităţilor de învăţământ din municipiul Constanţa în scenariul 3 de funcţionare, pentru următoarele 14 zile. Decizia vine după ce 1.096 de persoane, din totalul de 313.223 de locuitori din oraşul reşedinţă de judeţ, au fost depistați pozitiv.
Ca urmare a creșterii ratei de infectare, începând de marţi, 3 noiembrie, în Constanța devine obligatorie purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice, astfel încât să acopere nasul şi gura, fiind permisă înlăturarea acesteia, pentru perioade scurte de timp, în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi, în afara teraselor, precum şi pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minimum doi metri de alte persoane.
De asemenea, pe o perioadă de 14 zile se interzice organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau a concertelor, desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale. (VEZI ȘI: ALERTĂ ÎN CONSTANȚA! O COMUNĂ INTRĂ ÎN CARANTINĂ TOTALĂ DUPĂ CE RATA DE INFECTARE A AJUNS LA 8,41)
Noile restricţii prevăd şi suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, a restaurantelor şi cafenelelor, cu excepţia celor din interiorul hotelurilor, accesibile doar persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, fiind permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în afara unităţilor respective.