Măsură radicală a UE care vizează toate țările din uniune. Decizia ar putea stopa protestele fermierilor din Europa

Publicat: 24/01/2024 | 16:20

Uniunea Europeană introduce o măsură radicală care afectează toate țările membre. Această decizie ar putea fi motivul pentru care fermierii europeni ar putea renunța la proteste! Analiza făcută de Comisia Europeană.

Potrivit Reuters, Comisia Europeană analizează toate modalitățile prin care să le poată permite statelor membre din Est-ul UE să restricționeze importurile din Ucraina. Acest lucru ar putea fi posibil doar în cazul în care Uniunea va prelungi liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul până în luna iunie 2025.

Începând cu luna iunie a anului 2022, Uniunea Europeană a eliminat temporar taxele de import, cotele și măsurile de protecție comercială pentru importurile din Ucraina. Măsura a venit în sprijinirea economiei ucrainene în urma invaziei ruse. Cu toate acestea, introducerea masivă a cerealelor ucrainene la prețuri mici a generat proteste din partea guvernelor, fermierilor și transportatorilor din țările vecine, cum ar fi Polonia și Ungaria.

Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț, a transmis marți că Executivul comunitar urmează să prezinte o propunere pentru noua perioadă. Mai exact, este vorba ca până în luna iunie 2025 să se oprească importurile la preț redus de cereale ucrainene. Această perioadă va ține cont de sensibilitățile sectoarelor agricole din țările estice ale blocului comunitar.

Citește și: ÎNTÂLNIRE IMPORTANTĂ LA TG.MUREȘ: MINISTRUL AGRICULTURII, FLORIN BARBU, A OFERIT SOLUȚII FERMIERILOR ȘI PROCESATORILOR

Măsură radicală a UE care ar putea stopa protestele fermierilor din Europa. Când ar putea intre în vigoare

Aranjament aflat în vigoare include măsuri de salvgardare, dar acestea se aplică numai dacă întreaga piață UE este afectată.

„Analizăm cele mai bune modalităţi pentru a face asta, inclusiv posibilitatea de a avea măsuri de salvgardare, nu doar în cazul unor perturbări la nivelul întregii pieţe UE pe ansamblu, ci şi în cazul unor perturbări într-un singur stat membru sau în câteva state membre”, a declarat Dombrovskis în fața jurnaliştilor.

De asemenea, acesta a precizat că  Bruxelles-ul analizează modul în care să protejeze cele mai sensibile produse. Comisarul european a mai dezvăluit că a discutat subiectul cu miniştrii Agriculturii din Polonia și Ungaria în ultimele 24 de ore.

Un alt diplomat european a menționat că planul Comisiei le va permite statelor membre afectate să ia măsuri rapid. Perioada inițială este de patru luni și are o singură condiție. Aceasta constă într-o evaluare venită din partea CE în decurs de trei săptămâni. Mai mult, Ucraina ar urma să fie încurajată să se alinieze mai mult cu standardele UE.

Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe, a afirmat anterior că intrările de cereale ieftine din Ucraina au „ruinat” piețele din Europa Centrală.

„Am interzis importul de cereale şi anumite produse agricole din Ucraina….Am dori să menţinem această măsură….Am dori să revenim asupra acordului iniţial care era destinat să asigure tranzitul cerealelor ucrainene”, a declarat Peter Szijjarto.

Până la 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a autorizat cinci state membre să interzică comercializarea internă a grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea-soarelui provenite din Ucraina, cu permisiunea tranzitului acestor bunuri pentru export în alte destinații. Mai exact, este vorba de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Citește și: RĂSTURNARE DE SITUAȚIE ÎN CAZUL PROTESTULUI FERMIERILOR DIN BUCUREȘTI! DOAR UN TRACTOR PE PLATFORMĂ A APĂRUT ÎN PIAȚA CONSTITUȚIEI. LIVE UPDATE