Masinile propulsate de energiile alternative capata tot mai mult teren, dar dezvoltarea lor este blocata din interese economice. De curand a aparut un prototip care poate functiona...100 de ani fara realimentare!
Este lesne de inteles de ce descoperirile revolutionare din industria auto nu sunt pe placul gigantilor din industria petrolului, si astfel sunt destinate oamenilor obisnuiti. Pretul unei masini electrice este departe de a fi accesibil oricarui buzunar, iar autonomia ei nu depaseste cateva sute de kilometri, din cauza acumulatorilor inca limitati. Mai exista si masinile care merg pe hidrogen, din descompunerea apei in hidrogen si oxigen, sau mai nou, masina care functioneaza cu energie nucleara. Combustibilul este ieftin si se gaseste mai peste tot: toriul, sau mai precis silicatul de toriu, care nu este altceva decat un nisip fin!
Masina pentru doua generatii
Prototipul motorului alimentat de toriu, realizat de o cunoscuta firma americana, asigura o functionare a acestuia estimata la…100 de ani. Practic, o masina care tine o viata, care insa nu se poate dovedi viabila din punct de vedere al profiturilor fabricantului. Din punct de vedere tehnic toriul este utilizat pentru a realiza un fascicul laser care incalzeşte apa, care produce la randul ei aburi ce pune in mişcare o turbina şi astfel se genereaza energia necesara functionarii motorului.
De 20 de milioane de ori mai puternic decat carbunele
Toriul este unul dintre materialele cele mai dense de pe planeta, un mic eşantion de toriu producand de 20 de milioane de ori mai multa energie decat o cantitate similara de carbune. Cu toate acestea, va fi nevoie de cateva decenii pentru ca tehnologia bazata pe toriu sa poata fi folosita in orice domeniu, dar nu inainte ca acesta sa fie utilizat la industria de automobile pentru care se cere modernizarea motoarelor. Alimentarea cu toriu este experimentata de o companie din SUA, Laser Power Systems, iar un prototip a fost deja lansat de Cadillac! Toriul pare sa fie combustibilul viitorului, pentru ca este mult mai putin radioactiv decat uraniul, si se gaseste din belsug in India, Australia, dar si in fiordurile Norvegiei!
(M.N.)