Gilda Popescu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta, recomandă purtarea măştii de protecţie chiar și în aer liber. Începând cu data de 15 mai, respectivul accesoriu de protecție care acoperă nasul și gura este obligatoriu în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.
„Masca ne apără contra contaminării cu tot ce înseamnă agenți microbieni care se transmit pe cale aerogenă.
Avem experiența programului de control al tuberculozei. Oricare dintre noi trebuie să poarte masca, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice obstructive, astm. Sunt recomandările Societății Europene de pneumologie care menționează că, chiar și pentru pacienții care au probleme de respirație este obligatorie purtarea măștii.
Masca este salvatoare pentru fiecare dintre noi. Dacă pentru gripă și alte afecțiuni ne feream de cei care tușesc sau strănută, pacienții care transmit acest virus nu sunt știuți, 60% sunt asimptomatici.
Masca este trecută în studiile privind controlul infecțiilor respiratorii și împiedică bolnavul să transmită acești germeni. Este o iluzie că nu poți respira cu masca pe față. E nevoie de acomodare„, a explicat Gilda Popescu, medic la Institutul Marius Nasta, potrivit Digi24.
NU RATA: CARE SUNT ROMÂNII CEI MAI EXPUȘI LA INFECȚIA CU VIRUSUL COVID-19: ”REPREZINTĂ UN RISC MAJOR!”
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat recent ce amenzi riscă persoanele care nu se supun acestei reguli.
„Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.
COVID-19. Hotelul care cere clienţilor să trimită dovada testului negativ înainte de cazare
Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.