Doctorul Cristian Stan, medic primar legist la INML, a explicat ce se întâmplă în organismul unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Doctorul spune că cele mai afecta organe în boala COVID-19 sunt plămânii, rinichii și inima.
„Această boală practic este un test de stres care este dat de natură organismului uman, astfel că practic orice organism care are deja o patologie cronică preexistentă este mult mai vulnerabil la modificările induse de victoria virală decât un organism absolut sănătos al unei persoane tinere. Acesta ar fi primul criteriu.
Al doilea criteriu de evaluare a gravității acestei boli este reactivitatea individuală. Există persoane care au o vulnerabilitate genetică la acțiunea virusului care determină boala COVID și acest lucru este demonstrat atât de studiile de genetică efectuate și publicate în revistele internaționale, cât și de constatarea unor cazuri, nu foarte frecvente, dar de agregare familială, în care mai mulți membri ai aceleași familii au decedat sau au făcut forme grave de boală, deși unii erau tineri, unii erau vârstnici, unii erau fără comorbidități”, a explicat medicul legist pentru Antena 3.
Până astăzi, 8 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 303.751 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.752 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
În intervalul 07.11.2020 (10:00) – 08.11.2020 (10:00) au fost raportate 86 de decese (40 bărbați și 46 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 32 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 17 decese la categoria de peste 80 de ani.
83 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.