Mărturii cumplite de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat la Centrala Nucleară, după ce a izbucnit războiul în Ucraina
Timp de trei săptămâni, Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost sub ocupație rusă. Situația rămâne, în continuare, una încordată pe teritoriul ucrainean, iar soldații armatei ruse au ignorat reglementările de radioprotecție și control. Angajații de la Cernobîl au făcut mărturii cumplite.
Săptămâni la rând, Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost sub ocupație rusă, iar soldații armatei ruse au ignorat reglementările de radioprotecție și control. Multe orașe ucrainene au fost „șterse” de pe hartă, după ce soldații ruși le-au atacat. Iar, printre obiectivele capturate ale rușilor se află și cele două centrale nucleare: Zaporijie și Cernobîl. Centrala Nucleară de la Cernobîl fusese deconectată total de la sistemul energetic al Ucrainei și se anunțase, la momentul respectiv, că ar putea exista un risc de radiații.
La scurt timp, în jurul centralei nucleare de la Cernobîl au fost raportate incendii. Mai cu seamă, acestea au fost raportate în „zonele de excludere”.
Angajații de la Cernobîl au făcut o serie de mărturisiri cumplite despre perioada în care soldații ruși au ocupat zona respectivă. Prin Pădurea Roșie, unul dintre cele mai radioactive locuri, soldații au trecut cu un convoi de tancuri, ridicând praful radioactiv.
Vezi și ANUNȚUL VENIT DIN PARTEA UCRAINENILOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ LA CENTRALA NUCLEARĂ DE LA CERNOBÎL
Inginer de securitate Centrala Cernobîl: ”Eu consider capturarea celor două centrale nucleare ale noastre drept un act de terorism nuclear”
Apoi, au săpat tranșee în zona în care nici angajaților de la Cernobîl nu le este permis să calce, astfel ridicând nivelul de radiații.
”Mutarea vehiculelor grele mai aproape şi orientarea ţevilor armelor în direcţia obiectivelor nucleare nu a fost prevăzută ca ameninţare. Bineînţeles, acest lucru s-ar putea întâmpla doar în condiţii de război, dar potrivit acordurilor internaţionale, era de neaşteptat pentru că alte ţări nu ar permite acest lucru. Aşa că eu consider capturarea celor două centrale nucleare ale noastre drept un act de terorism nuclear”, povestește Valerii Semenov, inginer de securitate Centrala Cernobîl, arată antena3.ro.
Au fost eliberați de sub ocupația rusă, iar inginerul de securitate mărturisește că au trăit momente cumplite. Au lucrat neîncetat, aproape o lună, sub amenințarea armelor, dormeau pe birouri câteva ore și prieau mâncare de 2 ori pe zi: ”Am vorbit multe ore cu liderii celor care ne-au capturat ca să asigurăm drepturile angajaţilor pentru personalul centralei nucleare de la Cernobîl, care au nevoie de libertate de mişcare în cadrul zonei pentru a-şi duce la îndeplinire îndatoririle”.
În momentul retragerii soldaților ruși de la Cernobîl, au furat și obiecte radioactive, inclusiv tacâmuri și cafetiere.
Vezi și ANM, ANUNȚUL MOMENTULUI! ÎN CE DIRECȚIE SE VA DEPLASA NORUL DE FUM DE LA CERNOBÎL
În anul 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, la Cernobîl. În data de 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei nucleare a explodat, iar până la trei sferturi din teritoriul Europei au fost contaminate. După ce a avut loc catastrofa, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, teritoriu care a rămas abandonat.
Sursă foto: Pixabay