Mărturia dramatică a unei mame adolescente din România: ”M-ar fi ajutat și o oră de educație sexuală pe semestru”
Țara noastră ocupă un loc fruntaș rușinos în Europa, România numărându-se printre țările cu foarte multe mame adolescente. Drintre acestea face parte şi Andreea, o tânără care a devenit mamă la vârsta de numai 15 ani.
Tânăra mămică a povestit despre experiența sa de a deveni mamă la o vârstă extrem de fragedă, dar și și despre faptul că a fost norocoasă că a avut părinți care au ales să o susțină în toată această perioadă foarte dificilă.
”Eu am rămas însărcinată la 15 ani și nu aveam informații foarte clare și utile legat de educația sexuală, de contracepție. M-am panicat, nu știam cum să reacționez, l-am sunat pe tatăl copilului, nici el n-a știut cum să reacționeze, i-am spus apoi mamei, a fost un șoc și pentru ea.
Mi-a reproșat și mi-a spus că puteam să fiu mai atentă, că putem să-mi continui studiile, ce-o să zică lumea, că sunt tânăra… dar m-a susținut, a fost lângă mine și nu m-a abandonat sau nu m-a dat afară din casă”, a spus Andreea.
”Sarcina mi-a dat o putere și eu nu am ascultat ce au spus ceilalți”
”La maternitate când am născut mi s-a spus că de ce nu am avortat, să dau copilul spre adopție sau să-l las în spital pentru că nu voi fi o mamă bună. Presiunea celor din jur a fost una extrem de mare pentru o adolescentă care urma să devină mamă la doar 15 ani.
Multă lume a criticat-o pentru decizia de a păstra copilul, dar ea nu a dat înapoi. Părinții mei au fost oarecum rușinați și mi-au reproșat, dar au fost lângă mine, în schimb vecinii și restul au fost foarte aspri și duri și critici în privința mea. Sarcina mi-a dat o putere și eu nu am ascultat ce au spus ceilalți. Din păcate sunt alte mame care cad în depresie, ajung la sinucidere, își abandonează copilul la tomberon”, a povestit tânăra.
”Pe mine m-ar fi ajutat și o oră pe lună sau pe semestru”
Cum, din păcate, în România subiectul educația sexuală continuă să fie unul tabu, copila nu a avut de unde să învețe cum să se protejeze sau ce ar trebui să facă în astfel de situații. Andreea a mărturisit că ar fi ajutat-o enorm să aibă parte măcar de câte o oră de educație sexuală pe semestru, pentru a afla despre riscurile la care se expune.
”Pe mine m-ar fi ajutat și o oră pe lună sau pe semestru în care cineva să ne explice riscurile atunci când întreții o relație intimă cu cineva, bolile și contracepția. Doamna de biologie când vorbea de partea masculină, fetele erau scoase afară și invers”, a mărturisit Andreea.
România, pe locul al doilea în Europa la rată de naștere în rândul mamelor adolescente
Potrivit unui studiu realizat de UNICEF și Asociația SAMAS, România este pe locul al doilea în Europa la rată de naștere în rândul mamelor adolescente, scrie digi24.ro.
Studiul UNICEF ȘI SAMAS arată că în 2019 au fost aproape 17.000 de sarcini la adolescente, iar cele predispuse la astfel de situațîi sunt cele cu un nivel mai scăzut de educație, cauzat de multe ori de sărăcie.
Sursa foto: Captura Digi 24