Marș în Capitală în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în jurul orei 16.00 în Piața Victoriei la evenimentul de comemorare a victimelor Revoluției și au plecat în marș spre Piața Universității. Pe drum, manifestanților li s-au alăturat alți oameni, astfel că în jur de 2.000 de participanți au ajuns, sâmbătă seara, în Piața Universității, potrivit organizatorilor.
Manifestanții au ținut un moment de reculegere în Piața Universității, au cântat imnul și au citit numele celor care au murit la Revoluție. Evenimentul are ca principal scop comemorarea victimelor evenimentelor din decembrie 1989, organizatorii rugându-i pe participanți să vină cu candele.
„Pe 22 dimineața, pe la ora 8-9, eu personal am fost printre primii 15-20 care au capturat singurul tanc al Armatei lui Ceaușescu, în Piața Rosetti. Au încercat să dea cu tancurile peste noi, dar când au văzut atâta putere, determinare, noi am urcat peste tancuri. Au venit și ne-am aruncat peste ei. (…) Dosarul se mișcă foarte greu. Actualul procuror general a promis că-l va încheia cu celeritate. De unde? Ca și cu dosarul Mineriadei, într-un an și 8 luni, e tot în cameră preliminară. Se se afle adevărul odată, să ne liniștim”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Petre Muraru.
„Mi-amintesc ziua de 21, pentru că atunci am început să aflu că a început. Eram atât de ocupată zilele acelea încât veștile de la Europa Liberă îmi scăpaseră. A venit cineva și mi-a zis „Doamna doctor, știți că a căzut Ceaușescu?” Atunci am simțit că mi se înmoaie picioarele, mi se încleștaseră fălcile ca la spasmofilie și eram aproape să leșin de bucurie. E o emoție greu de suportat și acum pentru că nu credeam că vreodată o să ajungem să trăim altfel. Era așa de rău atunci că nu credeam că va fi altfel. Dosarul ar fi trebuit să înceapă cu foarte mult timp în urmă , e foarte mare păcat că lucrurile au fost tergiversate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Maria Mihăiță.
Doru Mărieș: ”Este o prezență suficientă”
„Nu mă așteptam la o participare mai mare pentru că este rece, este o prezență suficientă, totuși bună și am convingerea că ni se vor alătura oameni pe traseu și mult mai mulți vom ajunge în Piața Universității și în Piața Revoluției. Este o predare de ștafetă între noi, cei care am ținut, atât cât am putut, steagul sus în toți acești ani și noua generație, care iese pentru un gest simbolic, un marș pentru eroi, cu o floare și cu o lumânare, în locurile în care s-a murit. Este un gest care pe mine mă impresionează și niciodată, în cei 29 de ani, nu am fost atât de fericit (…) Celor de la putere le transmit că sunt ilegitimi și prin tot ce au făcut în 1989, 1990, sunt criminali. Partidele din opoziție să elimine oamenii infiltrați din interior și să se adune laolaltă pentru că separat nu se poate”, a spus preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Doru Mărieş.
Manifestanţii au steaguri ale României şi Uniunii Europene și scandează „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „Jandarmeria apără hoția!”,”România trezește-te!”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă!”, ” Veniți cu noi, vă fură și pe voi!” sau „Ne-am săturat de cât ne-ați furat!”.
Traseul marşului a fost : Piaţa Victoriei – Piaţa Universităţii – Sala Dalles – Palatul Regal.