Duminică, 9 iunie, la finalul piesei Hedda Gablet, jucată la TNB, Marius Manole a avut o ieșire nervoasă pe scena teatrului. Actorul a fost scos din sărite de o persoană din public și a reacționat. Acesta a ținut un discurs tăios, a criticat publicul, însă ieșirea lui nervoasă a fost aspru criticată de alții. Ce l-a enervat pe Marius Manole și l-a făcut să reacționeze dur?
Una dintre regulile esențiale atunci când mergem la teatru este să nu perturbăm actul artistic, asta însemnând și că aceia care ajung acolo ar trebui să își pună telefoanele pe modul silențios. Din păcate, există unii spectatori care nu respectă această regulă, iar adesea piesele de teatru sunt întrerupte de soneria câte unui telefon. Asta s-a întâmplat și duminica trecută, în cadrul spectacolului în care a jucat Marius Manole, lucru ce l-a enervat teribil pe actor și l-a făcut să reacționeze vehement.
(CITEȘTE ȘI: MARIUS MANOLE, INCIDENT ÎN TIMPUL UNUI SPECTACOL. ACTORUL A AJUNS DE PE SCENĂ DIRECT LA SPITAL)
Așa cum spuneam, la finalul spectacolului Hedda Gablet, Marius Manole a avut un discurs tăios la adresa publicului. Deranjat de faptul că în timpul piesei de teatru un telefon a sunat preț de un minut, actorul a răbufnit și l-a dojenit aspru pe aparținător.
„Nu se poate să fii de o nesimțire încât să lași un minut telefonul să sune. Nu suntem animale, suntem oameni! L-ați uitat, ok, înțeleg, dar stingeți-l! Lăsați un minut să sune telefonul?! Că de-aia avem țara pe care o avem, de-aia suntem necivilizați și de-aia trăim cum trăim – din cauza noastră, nu din cauza politicienilor neapărat, că suntem nesimțiți”, a spus Marius Manole, vizibil iritat.
Ei bine, reacția actorului a fost criticată ulterior. Dragoș Stanca, antreprenor, prezent în sala de teatru, a observat că telefonul suna în geanta unei persoane vârstnice, care nu reușea să-l găsească pentru a-l opri. Acesta nu a ezitat și l-a dojenit pe Marius Manole pentru reacția sa, iar în asentimentul acestuia au fost mai mulți.
„Ei, dacă așa e, o fi nesimțirea care caracterizează cam tot poporul – așa cum a concluzionat, cu aplomb, actorul – sau e doar un accident nedorit de nimeni și mai ales de persoana cu pricina și atât?
Nu e oare și lipsa de înțelegere și nevoia de toleranță și pornirea de la premisa de bună-credință în relațiile dintre noi o problemă reală – precum sunt, fără comentarii, o presupusă nesimțire tip telefon activ la teatru sau un presupus rasism la un concert?
După cum bine zice Lex Fridman în debutul episodului său recent de podcast cu Kevin Spacey: cum ar fi să nu mai reducem instant pe oricine la cea mai proastă versiune a lui/ei (despre care aflăm public) și să ne acordăm mai mult premisa că suntem, poate, și bine intenționați? Chiar atât de lipsiți de greșeală, păcat și vină suntem cu toții încât ne-am câștigat aroganța de a-i putea condamna și „înfiera” ferm pe toți ceilalți, instant? (…)
Cum ar fi să pornim de la premisa de bună, nu de rea credință în relațiile dintre noi? Eu cred că n-ar fi rău, ci chiar mult mai bine. Generalizarea e mama ignoranței. Iar ignoranța devenită standard colectiv chiar și în bule de oameni educați (teatre, concerte cu muzici fine) – n-are cum să ducă la nimic bun”, a spus Dragoș Stanca.
După ce întreg subiectul a fost dezbătut public, Marius Manole a venit cu câteva precizări, cerându-și scuze pentru reacția lui. Actorul a spus că nu avea de unde să știe că în acest caz este vorba despre o persoană în vârstă. De asemenea, acesta a subliniat că reacția sa vehementă a fost bazată pe faptul că telefoanele sună la aproape fiecare reprezentație, lucru ce distruge complet spectacolul.
„Mi-am cerut scuze, în primul rând, pe Facebook. Deși nu știu dacă era cazul să-mi cer scuze, dar am făcut-o din bun simț. E un profesor, acel domn. Nu era, clar, vorba de nesimțire. Era vorba de o alarmă pentru medicamente.
Dar noi trăim asta zi de zi, câte trei-patru telefoane. Eu nu am un radar de pe scenă, să văd cine e bolnav, cine e în vârstă, cine nu știe cum… Sunt destui de mulți nesimțiți în sălile de teatru, care-și lasă telefoanele, care nu le închid, care vorbesc la telefoane în timpul spectacolului. Eu nu știam că e vorba despre un domn. Nu aveam de unde să știu. Și să sune telefonul un minut, nu mi s-a mai întâmplat. Drept pentru care am avut o reacție pe care o mi-o susțin în continuare.
Dar eu bănuiesc că acel domn, care este în vârstă, care are un aparat, trebuia însoțit de cineva, care să aibă grijă de el. Nu poți să lași un domn în vârstă să vină singur la teatru. Și nici nu cred că era singur, habar n-am”, a spus Marius Manole, potrivit fanatik.ro.