Marioara Murarescu a murit! Realizatoarea tv era bolnava de cancer! „Din pacate, nu mai este!”
Contactat de un reporter CANCAN.ro, un apropiat al familei a confirmat ca indragita realizatoare tv „nu mai este”, ea pierzand lupta cu o boala cumplita, de care suferea de multi ani.
Marioara Murarescu a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 66 de ani.
„Folclorul este ceva viu, care ne reprezinta”
Marioara Murarescu s-a nascut in familia unui preot. A urmat Conservatorul din Bucuresti, fiind o studenta eminenta, insa a trebuit sa renunte la planul de a deveni soprana, dupa o operatie de amigdalita care i-a schimbat vocea.
–––––––––––––––––––––––––-
Sprijin nesperat pentru Marioara Murarescu! Vezi cine a sarit sa o ajute!
–––––––––––––––––––––––––-
In al patrulea an de studii a fost marcata de profesorii Emilia Comisel si Gheorghe Oprea, care i-au indreptat pasii spre muzica populara.
De la ei a invatat sa priveasca „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezinta, si prin care putem sa cunoastem neamul acesta”.
In 1971 si-a inceput cariera la Radioul public, iar in 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
Prima incercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a avut loc in 1978, dar abia in 1982 a primit un spatiu fix in grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucuresti si Chisinau.
De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric” (1992), prima caseta video „Tezaur folcloric” (2000), lucrarea „Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric”).
In timpul comunismului a fost constransa, conform propriilor declaratii, sa faca anumite compromisuri: „Daca as fi cedat intentiei cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-as fi pierdut publicul; daca nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea.”
Marioara Murarescu a fost decorata la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Cavaler.
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea „Cantecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul „Dragos Vranceanu” (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundatia Ethnos – 1998.
In aprilie 2009, Marioara Murarescu a fost decorata cu Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.
Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansata, la editura Litera, colectia „Mari interpreti de folclor”, volumul I – „Maria Lataretu”, de Marioara Murarescu.
In anul 2008 a fost diagnosticata cu cancer
A fost diagnosticata in 2008 cu cancer de san, suferind doua interventii chirugicale si mai multe sedinte de chemoterapie.
Insa boala a recidivat dupa o vreme la tiroida, ceea ce a facut necesara o alta interventie chirurgicala.
In noiembrie 2012, ea declara ca nu mai are motivatia sa se lupte cu boala, fiind hotarâta sa se bucure de familia ei.
Din cauza bolii a trebuit sa se pensioneze. Pe 7 iunie 2013 au aparut stiri ca ar fi internata in stare grava la Cluj-Napoca.
R.R.