Luni seara, pe terasa hotelului Marshal Garden, Marina Almășan a lansat cel de-al 13-lea volum personal – ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Suediei la București și, chiar dacă s-a desfășurat în plină pandemie, atmosfera a fost una cu totul deosebită, atât la nivel literar, cât și artistic.
Marina Almășan își poartă cititorii pe tărâmurile orașului Stockholm de dinaintea declarării stării de urgență. ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia” este cea de-a 13- a carte publicată de Marina Almășan, iar autoarea se declară pur și simplu îndrăgostită de spațiul nordic. ”Este scrisă într-un pas sprințar, în stilul meu, povestește despre o țară deosebită și am cutreierat absolut toate ungherele capitalei sale”, spune Maria Almășan.
Au luat cuvântul, în timpul acestui eveniment literar, E.S Therese Hyden, ambasadorul Suediei la București, Mariam El-Hek – director D.E.O.E.C în Ministerul de Externe, gazetarul Octavian Andronic și Adrian Artene, director editorial al grupului de presă GÂNDUL, cel care, de altfel, a semnat și prefața volumului ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia”. Firește, nu au lipsit nici momentele artistice, iar invitații Marinei Almășan au reușit să creeze, fiecare în parte, o atmosferă unică, fie că a fost vorba despre nai – Giorgiana Pană -, vioară – Alexandra Violin – sau despre prestația inconfundabilă a actorului Eugen Cristea.
Nu trebuie uitat că Marina Almășan a vizitat și Norvegia – Jurnal de călătorie în Norvegia – „Aventuri în Țara Trolilor” fiind cea de-a unsprezecea carte a sa.
Atrasă iremediabil de spațiul nordic și de toate minunățiile sale, Marina ”reînnoiește”, prin acest nou volum, ”limbajul zăpezilor fără sfârșit”.
”Au trecut cinci decenii de când Harry Martinson – scriitor liric al Suediei – primea Premiul Nobel pentru Literatură, iar juriul a considerat că a fost vorba despre o creație scriitoricească extraordinară, care a reușit să capteze o… picătură de rouă. Pornind de la această imagine sublimă, se poate afirma, fără teama de a greși, că Marina Almășan a reușit să ”capteze apele Mării Baltice. Noul jurnal pe care Marina Almășan ni-l propune este despre hiptonicul crespucul nordic. Este despre frumusețea criogenată a unei lumi decupate dintr-un basm scandinav, odrăslit în pântecele seducătoarei imaginații a scriitoarei Astrid Lindgren. ”Paralela dintre Marina și Martinson (până și frapanta similitudine sonoră te bulversează!) nu este sofistică. Dacă unul dintre romanele lui Martinson, ”Drumul spre Calea-ntoarsă”, reînnoia limbajul poetic și imagistica, prin jurnalul său despre Suedia, Marina face cale-ntoarsă către Poarta Nordului, după ce ne-a destăinuit deja Norvegia lui Henrik Ibsen, și reînnoiește cititorilor limbajul zăpezilor fără sfârșit și imagistica Luminilor perpetue ale Cerului””, notează Adrian Artene în prefața acestui volum incitant.
”Speech-ul lui Adrian Artene este unul relaxat, prietenesc și extrem de interesant construit! Este singurul care face trimitere concretă la interiorul cărții, atrăgând atențiaasupra unuia dintre cele mai amuzante capitole : cel în care povestesc “aventura” mea și Elenei într-un bar de noapte, la Stockholm! Primesc mingea ridicată la plasă și nuanțez puțin, la microfon, amuzanta experiență. Din rândul întâi, Elena își stăpânește cu greu râsul, amintindu-și de peripețiile noastre din Stockholm!”, scrie Marina Almășan, rememorând, punctual, momente deosebite ale acestei lansări de carte.
Marina Almășan nu și-a ascuns emoțiile, cu atât mai mult cu cât cele literare au fost coroborate și cu cele… materne, fiul vedetei prezentându-se – chiar în aceeași zi – în fața Comisei pentru Licență de la facultate.
Însă rezultatele au fost – cum altfel? – pozitive în ambele planuri.
”E luni, e 6 dimineața (ca de obicei, zorile se crapă în capul meu!) și pare a fi un banal început de săptămână. Nu și pentru mine. Sufletul meu e franjuri încă de cu noapte. Ce noapte! Fărâmițată într-o mare nesfârșită de treziri și adormiri iepurești… Azi Victor își dă examenul de licență. De câteva zile are emoții. Îl simt, ca mamă. Nu spune nimic, doar, din când în când, remarcă “Mama, nici nu-mi vine să cred : termin facultatea…”. Nu reușesc să intuiesc exact starea dindărătul cuvintelor sale : bucurie? teamă? emoție? Trimit ultimele “remider”e, invitaților de la lansarea mea de carte de după-amiază. În stomacul meu e o vânzoleală fără margini. Nu, nu sunt fluturi (aș vrea eu!), ci un vârtej al emoțiilor cumulate : pentru evenimentul de diseară și pentru fiul meu, care , împachetat la costum și cravată, așteaptă sus, în dormitorul lui, să fie “solicitat”, pe laptop, de Comisia de licență. Mi se pare atât de nedreaptă situația : ce amintiri ciuntite va avea fiul meu, legate de cea mai importantă zi a studenției sale – să dialogheze, pe Zoom, cu o comisie de examen, înghesuită în același ecran în care , până mai ieri, se amestecau cursuri, fotografii, corespondențe, jocuri, gazete de prin lume și melodii preferate…”, scrie Marina Almășan, potrivit femeidezece.ro, amintindu-și emoțiile matinale are au precedat lansarea celui de-al treisprezecelea volum personal.
Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – un ajutor care a fost oferit și atunci când a fost vorba despre alte proiecte similare, așa cum spune Marina Almășan -, autoarea a reușit să aducă sub ochii cititorilor un volum care se citește cu sufletul la gură și îndeamnă la călătorie pe meleaguri nordice.
Autoarea a mai precizat și că – dacă nu ar fi fost această pandemie de coronavirus – lansarea volumului ”Pe urmele vikingilor – Jurnal de călătorie în Suedia” ar fi avut loc, ”ca de obicei”, în sala de evenimente a Institutului Cultural Român.
”Semnalul “Putem începe!” îl dă venirea “înalților oaspeți”: Excelențele sale, doamna Ambasador al Suediei, Therese Hyden și domnul Ambasador al Danemarcei ( viitoarea mea destinație, oare) dl. Soren Jensen ( o rog pe prietena mea, Oana Bitan, de la Ambasada Suediei – sprijinul meu neprețuit în acest proiect! – să mă ajute cu pronunțarea corectă a numelor! Îmi fac repede o poză cu personalitățile din spatele măștilor și mă grăbesc să-i conduc către doamna Director Mariam El-Hek, de la MAE, care a fost atât de drăguță nu numai să accepte invitația la eveniment, dar să și citească Jurnalul meu de călătorie. De fapt, MAE m-a sprijinit de fiecare dată, când am avut nevoie, în proiecte similare și, iată, e momentul să-i mulțumesc! Cu bucurie îl întâmpin și pe domnul Dan Krizbai, vicepreședintele ICR. Dan știe că, dacă n-ar fi fost pandemia asta, lansarea ar fi avut, posibil, loc , ca de obicei, în sala de evenimente a ICR! La anu’, Dan, promit!”, mărturisește Marina Almășan, după lansarea celui de-al treisprezecelea volum al său.
Actorul Eugen Cristea – un (foarte) bun prieten al Marinei Almășan – a prezentat un moment artistic de excepție, citind un monolog aparținând dramaturgului național al Suediei, August Strindberg.
”Le mai povestesc câte ceva (amintiri picante!) din călătoria noastră, dupa care îl invit în scenă pe dragul meu Eugen Cristea, actor de aur al Teatrului National, care citește un monolog din August Strindberg, dramaturgul national al Suediei. Prin momentul de teatru, impecabil sustinut de marele actor si de și mai marele prieten, evenimentul meu capătă, iată, și mai mare greutate! Pot spune chiar că e un “eveniment cultural”! … Echipa Oanei Georgescu, de la Senso TV este cea mai activă, dintre toate cele prezente la filmare! Au fost și colegii de la TVR (mulțumesc , Mădălina Rădulescu și Ioana Pavel!), dar înțeleg că voi fi difuzată undeva, în jurnalele dimineții! Trebuie să mai “cresc”, până mai prind și eu un Jurnal de seară, ca pe vremuri!”, mai scrie, printre zâmbete, Marina Almășan.
Dincolo de distribuția variată a evenimentului de lansare, au fost indelung aplaudate cele doua invitate speciale ale serii : două românce de succes, celebre în Suedia, unde performeaza, una, in muzică, cealaltă – în designul vestimentar. Amelia Ursache a inserat, în evenimentul Marinei, două inspirate prezentări de modă, cu cele mai căutate ținute la Stockholm, iar Dana Dragomir-Burling, “regina naiului în Suedia” a încheiat seara cu un recital extraordinar, în care a inclus vestita melodie “Mio my mio”, a celor doi compozitori din grupul Abba, melodie cu care artista de origine română a ajuns în fruntea topurilor internationale. De notat că în Jurnalul Marinei , citirorii vor putea afla spectaculoasele povești de viață ale celor doua românce.