Marii artisti au fost uitati! De ani de zile, nimeni nu i-a mai aprins o lumanare! Vezi despre cine este vorba!

De: Cancan
Publicat: 09/11/2013 | 19:35

Faramita Lambru a fost unul dintre cei mai cunoscuti lautari romani

Faramita Lambru a fost unul dintre cei mai completi si originali lautari bucuresteni din a doua jumatate a secolului XX. Chiar daca a trecut in nefiinta acum 38 de ani, muzica sa este nemuritoare…

La mormantul sau mai vin din cand in cand nepotii artistului

Cu toate acestea, de ani buni nimeni nu a mai trecut pe la mormantul sau sa-I aprinda o lumanare. “Fiica lui mai venea, dar s-a mutat in Grecia. Nepotii mai vin din cand in cand. De mormant se ocupa angajatii cimitirului, iar din cand in cand ii aprind ei o lumanare.

Directorul cimitirului mai aprinde din cand in cand cate o lumanare la capataiul artistului

Seful cimitirul fiind un prieten al artistului, despre care spune ca era un baiat de nota 10”, ne-au spus surse din cadrul cimitirului “Izvorul Nou” din Capitala. De altfel, in urma cu ani buni la mormantul sau venea un tigan care ii canta, an de an, la acordeon, dar la un moment dat s-a oprit si nimeni din cimitir nu stie de ce.

Cine este Faramita Lambru?

Artistul s-a nascut pe 15 septembrie 1927 intr-o veche familie de lautari, Faramita Lambru a invatat sa cante de la tatal sau, violonistul Tudor Faramita, inca din copilarie. De mic el avea un auz foarte bun, care l-a ajutat sa retina repede repertoriul uzual tiganesc, dar mai ales stilul vocal de interpretare.

Artistul pe vremea cand era tanar

Dupa colaborarea din 1953 cu celebra cantareata Maria Tanase, Faramita a cunoscut o vertiginoasa cariera de virtuoz popular al acordeonului si dirijor al unor formatii profesioniste. De altfel, el a sustinut numeroase turnee international, precum Franta in 1965 si 1967 sau Italia in 1966. Artistul a jucat si in cateva filme, a aparut in diverse concerte si spectacole de revista si a colaborat cu Orchestra de muzica populara a Radiodifuziunii.

Artistul a devenit cunoscut dupa colaborarea cu Maria Tanase

Dar cea mai mare parte a timpului sau era ocupata de cantarile de la nunti, botezuri, care i-au afectat sanatea, el canta cu vocea nepermis de mult. Artistul si-a dat ultima suflare pe 12 decembrie 1974, in Capitala, el suferind de tuberculoza. Initial a fost inmormnatat in Cernica, dar la cererea sotiei sale a fost dezhumat si mutat in cimitirul din Bucuresti. (A.S.)(Sursa foto ro.wikipedia.org)