Marian Dinu, strigăt disperat din Spitalul Sf Pantelimon: “Luați-mă, ca mă omoară”. La doar câteva ore, s-a stins
Scenariul care a ieșit la iveală la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală a șocat o țară întreagă. Familia unui bărbat care se află printre cele aproape 20 de persoane decedate face acuzații grave. Cu doar câteva ore înainte să se stingă din viață, pacientul Marian Dinu i-ar fi spus fiicei sale să îl ia din unitatea medicală pentru că personalul îl omoară.
Autoritățile investighează ce s-a întâmplat la Spitalul Sfântul Pantelimon din București pentru a afla dacă, într-adevăr, medicii au scăzut intenționat doza de medicamente necesară pacienților internați la ATI. Între timp, ies la iveală noi detalii despre persoanele decedate. Marin Dinu, un bărbat în vârstă de 67 de ani, a murit la spital chiar a doua zi după internare. Astfel, fiica lui a mers să ceară explicații.
Marian Dinu, pacient la Spitalul Sf Pantelimon: “Luați-mă, ca mă omoară”
Fiica lui Marin Dinu a recunoscut că tatăl ei era bolnav, dar a susținut că afecțiunea de care suferea nu era atât de gravă încât să îl răpună. Mai mult decât atât, femeia a mărturisit că personalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon a avut un comportament oribil și total neadecvat față de familia ei.
„Nu am liniște. Nu ne-au permis nici să îl vedem, nici în vizită, nici la ora vizitei, nu ne-au dat voie să intrăm. N-a vrut să stea nimeni de vorbă cu noi. Pe mama mea au jignit-o, au înjurat-o şi i-au zis: ‘Pleacă de aici că nu ai voie’.
Pe data de 3 aprilie l-au luat de jos, de aici de la Camera de Gardă, l-au dus la etajul patru, l-au ţinut în seara aceea, iar a doua zi l-au mutat la etajul doi. Şi atunci s-a întâmplat ce s-a întâmplat. De la spital, mi-au spus că nu e nevoie de autopsie, că deja ştim cauza morţii lui, că era bolnav.
Mi-au trecut foarte multe (n.r. diagnostice) pe certificatul de deces. Nu ştiu să vă spun, pentru că nu cunosc. L-am înmormântat duminică, dar nu avem linişte pentru că ştim că tata a supravieţuit ani de zile cu boala asta şi eu cred că mai trăia.”, a declarat Claudia Dinu, fiica unuia dintre pacienții decedați.
Claudia Dinu a susținut că tatăl ei era într-o stare bună atunci când l-a adus la spital, însă din cauza tensiunii mari, medicii au decis să îl oprească la secția de Terapie Intensivă. Cu doar câteva ore înainte ca bărbatul să se stingă din viață, ar fi trimis familiei un strigăt de ajutor. Marin Dinu ar fi implorat să fie scos din spital.
„Eu l-am adus bine, el până în ultimul moment, înainte cu două ore să moară a spus: ‘Luaţi-mă că mă omoară’, ţipa ‘Luaţi-mă că mă omoară’. Am înţeles că l-au chinuit foarte mult, nu am avut cu cine să vorbim de aici pentru că ne-au gonit, ne-au jignit.
El a venit tensiunea 24 cu 7 şi ne-au spus că nu îi scade şi ne-au spus că o să îl ajute la Terapie Intensivă. Merg oriunde, dar vreau adevărul pentru că eu sunt conştientă şi ştiu că tatăl meu a fost ucis.
Nu am mers până acum pentru că nu eram sigură, pentru că pe noi nu ne bagă nimeni în seamă, noi suntem nişte oameni de rând. Eu am văzut la ştiri, pe internet, şi atunci am văzut că s-a vorbit de tatăl meu. N-am putut să rabd. Am venit pentru că vreau să iasă adevărul la iveală.”, a adăugat femeia
Ce a transmis managerul Spitalului Sfântul Pantelimon
Bogdan Socea, managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, a oferit și el primele declarații vineri, în data de 12 aprilie. Conducerea unității medicale din Capitală a deschis o anchetă internă privind cei 20 de pacienți internați la Terapie Intensivă, care au murit în decursul a doar 4 zile.
„Conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon colaborează cu comisiile de anchetă în această situaţie care s-a ivit, colaborează cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al ministerului, care este aici în spital şi analizează documentele, cu Colegiul Medicilor care are un reprezentat şi cu comisia internă constituită în spital, comisia de analiză medicală a situaţiei.
Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă. Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI.
Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratatăm fiecare bolnav în parte.
Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară.
Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final.(…) Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor.
Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp.
Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”, a declarat, vineri, Bogdan Socea.