Margareta Pâslaru a împlinit vârsta de 80 de ani, pe 9 iulie, iar de 65 de ani se află pe scena românească. Este „pasărea măiastră” a șlagărelor și a reușit, de-a lungul anilor, să îmbie nu doar auzul, ci și sufletele oamenilor. Cu ocazia împlinirii a opt decenii de existență, artista și-a pus sufletul „pe tavă” și a făcut dezvăluiri din culisele unei cariere la care puțini îndrăznesc să viseze. Iată mai jos, în articol, detaliile.
Margareta Pâslaru a ajuns la onorabila vârstă de 80 de ani. Activează pe scena artistică din România de peste șase decenii, iar, de-a lungul anilor, „pasărea măiastră” a șlagărelor a reușit să înduioșeze sufletele oamenilor. Destinul artistic i-a fost scris încă de la o vârstă fragedă și este una dintre cele mai apreciate figuri românești din „garda veche” a lumii artistice din România. Pe lângă impunerea pe scena muzicală românească, Margareta Pâslaru este compozitoare și textieră. În plus, a avut apariții de milioane în lumea teatrului și a filmului. De exemplu, a apărut în Împușcături pe portativ, BD la munte și la mare, Veronica se întoarce, Expresul de Buftea și chiar și în Clipa.
Pasiunea, creativitatea și implicarea constantă sunt trei dintre elementele care au ajutat-o pe Margareta Pâslaru să exceleze în plan artistic. De altfel, în ultimii ani, artista de 80 de ani a preferat să fie „ascunsă” de ochii lumii. În data de 9 iulie, când și-a serbat ziua de naștere, a făcut o serie de dezvăluiri legate de cariera sa. Se implică activ în lumea muzicală, are un repertoriu diversificat, însă a preferat, cel puțin în ultimii ani, să fie în „umbră”. Timpul și-l petrece, acum, în studiourile de înregistrări, renunțând la sălile de spectacole. În luna martie, cântăreața a lansat un album aniversar, intitulat Timpul nu moare. Iar banii încasați în urma albumului sunt trimiși către organizația Ambulanța Pentru Monumente. Albumul aniversar conține, printre altele, și șlagăre care nu vor fi uitate. De exemplu, Lasă-mi, toamnă, pomii verzi, una dintre melodiile care au atins un succes incredibil.
Ajunsă la vârsta de 80 de ani, Margareta Pâslaru a luat o decizie în privința drepturilor de autor și a încasărilor în urma vânzării albumului aniversar, Timpul nu moare. Banii sunt donați unor cauze meritorii, aspect expus chiar de artistă în cadrul unui interviu.
Margareta Pâslaru a explicat faptul că este dificil să obțină aprobări de la urmașii compozitorilor pentru a utiliza piesele lor și, ulterior, să doneze banii către cauzele meritorii. Însă, a existat și o excepție, potrivit dezvăluirilor sale. De exemplu, fiica lui George Grigoriu a acceptat să cedeze drepturile melodiei Tangoul de sâmbătă seara: „De asemenea, maestrul Zsolt Kerestely mi-a oferit o compoziție pentru care am scris textul, «Iubiri platonice». Și Horia Moculescu a fost de acord să cedeze drepturile de autor ale piesei «Balanța inimii»”.
Vezi și AU DISTRUS-O FĂRĂ MILĂ PE MARGARETA PÂSLARU. I-AU “SPÂNZURAT” BĂRBATUL ȘI I-AU “ORBIT” COPILUL
În continuare, Margareta Pâslaru a mărturisit că a găsit inspirație în versurile poetului Virgil Carianopol, Eu și Timpul. De altfel, în anul 1988, artista compunea, în limba engleză, Time is a Monster. În anul 2018, piesa a fost înregistrată, alături de actorul Ovidiu Niculescu. De altfel, în anii 1960, „pasărea măiastră” a șlagărelor românești a înregistrat un succes răsunător peste hotare.
„Vorbind despre discuri Electrecord, presa din Ungaria și Germania menționa cifra de vânzare 300.000 de discuri vândute la export în țările Socialiste 1963, ’64, iar publicația din Polonia anunța 350.000 de unități cu interpretările mele vândute în 1967”, a mărturisit artista.
Cât despre drepturile de autor și banii pe care îi încasează din albumul aniversar, aceste venituri sunt redirecționate către Ambulanța Pentru Monumente. Reprezentanții organizației restaurează monumente aflate în paragină. De altfel, prin intermediul uneia dintre piesele sale, Acum, respiră!, Margareta Pâslaru îndeamnă la protejarea mediului înconjurător.
Totodată, a vorbit și despre aparițiile sale, spunând că le „dozează”. În repertoriu se află 879 de melodii, iar 793 dintre acestea au fost înregistrate la TVR, Radio și case de discuri. De altfel, în anul 2009, artista a avut un rol de povestitoare pentru audiobookul Basme Fermecate. Trei ani mai târziu, a avut tot rol de povestitoare pentru alte trei audiobookuri, și anume Motanul Încălțat, Degețica și Crăiasa Zăpezii.
De altfel, artista în vârstă de 80 de ani a mărturisit de ce a rărit aparițiile pe micile ecrane.
„Le mulțumesc celor care m-au invitat, îi rog să mă ierte dacă nu am dat curs invitațiilor. Înțeleg ”formatul” obligatoriu, discuții pe canapea, despre trecut. Din punctul meu de vedere, energia și imaginația mă îndeamnă să vorbesc despre lucrul zilnic, idei, compoziții, texte cu tematici aparte, crearea costumelor, producții muzicale, coregrafie expresivă, nu despre trecutul glorios. Plantez în PREZENTUL cu posibilități, cu riscuri, încercări, cu perspective. Statutul meu este acela de artist liber profesionist. Admir și susțin tineri talentați prin premiul anual inițiat în 2010 ”Pentru originalitate”. Este rândul lor! Exercițiul de a scrie zilnic este o gimnastică a gândirii. Am idei, muzica vine de la sine, lucrez și la volumul II al propriei cărți „Eu si Timpul”, evit apariții de duzină. ALEG ESENȚA LUCRURILOR!”, a spus Margareta Pâslaru pentru Unica.ro.
În anul 2023, artista a primit Trofeul de Excelență pentru 65 de ani de Carieră Artistică cu Realizări Remarcabile. Onorul a fost acordat în cadrul galei „România ești tu”.
Alte premii primite de Margareta Pâslaru:
– Premiul Academic și Trofeul Uniunii Cineaștilor din România, 2021, Gala UCIN;
– Premiul de Excelență pentru întreaga activitate Margareta Pâslaru – Artist Plurivalent, 2016, UARF;
– Trofeul Gala Crucea Roșie, 2014;
– Ordinul Coroana României în grade de Cavaler, 2013, oferit de Casa Regală a României.
Sursă foto: CANCAN.RO, Facebook