Marele Zid Chinezesc e facut cu supa de orez
Dupa ani de studii si riguroase analize de laborator, oamenii de stiinta au reusit, intr-un final, sa descopere secretul „longevitatii” Marelui Zid Chinezesc. Potrivit cercetatorilor, constructorii care au trait in secolul V i.Hr. si au ridicat impresionantul edificiu au introdus in compozitia mortarului un ingredient-surpriza. Este vorba despre o supa de orez si var stins, care au fost incalzite la o temperatura ridicata si apoi expuse apei. Ineditul mortar, care s-a dovedit a fi foarte stabil, a fost ulterior folosit de chinezi si pentru a construi morminte, pagode si ziduri de aparare, numeroase dintre aceste edificii fiind si astazi in picioare. Marelele Zid, singurul edificiu ridicat de om vizibil din spatiu, este o constructie strategica cu o lungime de 6.350 de kilometri, care a fost facuta cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul regiunii.