Marea Neagră, așa cum nu ai văzut-o niciodată! Fenomen spectaculos în România la început de an. Ce este inversiunea termică
Un fenomen rar a putut fi văzut pe litoralul românesc. Marea Neagră pare că „fierbe”, iar imaginile vorbesc de la sine. Fenomenul este unul rar, iar acesta a putut fi observat de localnici și turiști, încă de la începutul anului. Fenomenul poartă denumirea de inversiune termică și este legat de diferențele de temperaturi. Vezi mai jos informațiile.
Localnicii și turiștii care au mers pe litoralul românesc au putut observa un fenomen special, în perioada aceasta. Mai cu seamă, la Marea Neagră a putut fi urmărit fenomenul care poartă denumirea de inversiune termică. Practic, marea pare că „fierbe”, iar fenomenul are loc atunci când există o diferență mare de temperatură între apa mării și aer.
De exemplu, luni, 22 ianuarie, temperatura aerului a fost de -3 grade Celsius. Apa mării nu a trecut de 5 grade. În acest sens, s-a format acest fenomen. În Dobrogea, vremea se va menține rece în continuare. Pe timpul nopții, temperaturile vor fi negative, iar vremea va continua să fie în acest mod până spre jumătatea săptămânii. Dimineața va fi ceață.
Citește și ROMÂNIA VA AVEA O STAȚIUNE LA MARE DUPĂ MODELUL GRECESC. CELE MAI MULTE CLĂDIRI VOR FI ALBE
Marea Neagră a „fiert” și pe 9 ianuarie – fenomen spectaculos pe litoralul românesc
Nu este prima oară când Marea Neagră pare că „fierbe”. Un asemenea spectacol vizual a putut fi observat și în data de 9 ianuarie 2024. Fenomenul rar a apărut la o temperatură resimțită de -12 grade Celsius, în aer. Aburul care s-a ridicat deasupra apei a creat un adevărat spectacol natural, iar localnicii au făcut imediat fotografii. (Vezi aici cum s-a văzut fenomenul, atunci) De altfel, experții au oferit mai multe detalii legate de acest fenomen.
„Este un fenomen destul de rar . Este un fenomen de fierbere, în ghilimele. Aerul uscat și rece se deplasează pe surpafața apei de mare, relativ mai caldă față de acesta. Este un fenomen de ceață deasupra apei”, a explicat Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină, potrivit stirileprotv.ro.
Sursă foto: Facebook – Gondola Constanța