Pe data de 5 ianuarie, la Sectia 1 Politie, o femeie de 39 de ani a reclamat faptul ca, in jurul orei 10:15, o persoana necunoscuta, printr-un apel telefonic, a indus-o in eroare pe fiica sa de 7 ani, care se afla la domiciliu.
Barbatul s-a prezentat ca fiind politist, spunandu-i ca „mama sa este accidentata si ca parintii sunt incatusati”, iar pentru a fi eliberati trebuie sa dea toti banii si aurul din apartament. Copilul a pus suma de 1.000 de lei si un ceas intr-o punga pe care a aruncat-o pe geamul apartamentului, pe trotuar, de unde a fost luata de o persoana necunoscuta. In cauza s-a intocmit dosar penal pentru inselaciune.
In urma acestui incident, reprezentantii IPJ Iasi prezinta o serie de sfaturi atat parintilor, cat si copiilor:
„*Cand doresti sa iesi cu prietenii la joaca sau la plimbare spune acest lucru parintilor. Este important ca acestia sa stie tot timpul unde esti, pentru ca tu sa fii in siguranta.
*Nu intra in contact cu persoane necunoscute, care incerca sa-ti castige simpatia si nu primi de la acestea bani, jucarii, dulciuri sau alte bunuri pentru ca s-ar putea sa aiba ganduri ascunse si sa intentioneze sa-ti faca rau.
*Nu accepta invitatii la spectacole, restaurant sau la domiciliul unor cunostinte ocazionale pentru ca nu ai de unde sa stii ce intentii au. Exista posibilitatea ca acestia sa fie infractori. *Nu intarzia afara dupa lasarea intunericului, evita traversarea parcurilor, a zonelor putin populate sau a strazilor de la periferie. Noaptea este timpul cand actioneaza infractorii.
*Nu te lauda celorlalti copii cu bunurile pe care le ai acasa (bani, bijuterii, electronice) pentru ca s-ar putea ca aceste informatii sa ajunga la urechile spargatorilor de locuinte.
*Nu iesi la joaca cu bunuri de valoare, adica cu telefoane mobile, bani, bijuterii pentru a nu tenta infractorii si pentru a te feri de neplaceri.
*Atunci cand esti singur acasa nu deschide usa persoanelor straine, indiferent de motivul pe care il spun acestea: „ca sunt de la internet, de la gaz sau ca au produse ieftine de vanzare”. Spune parintilor cine i-a cautat si ei stiu cum sa rezolve problemele casei.
*In cazul unor telefoane primite din partea unor persoane necunoscute nu continua discutia. Inchide imediat telefonul si anunta cat mai repede parintii sau o persoana pe care o cunosti si in care ai incredere.
*Nu inmana niciodata, sub orice motiv, unei persoane cunoscute sau necunoscute, bani sau bunuri de valoare. Acest lucru trebuie sa il faca doar parintii.
*NU da niciunei persoane intalnite pe Internet informatii personale despre tine sau familia ta. Nu tot ceea ce citesti sau vezi pe internet este adevarat. Cere ajutorul parintilor sau al profesorilor tai, care iti pot oferi si alte surse de informare.
*Nu raspunde la mesajele care te supara sau care contin cuvinte sau imagini nepotrivite si fii foarte atent la fotografiile cu tine sau cu familia pe care vrei sa le postezi pe internet. Si infractorii folosesc internetul”.
Loredana Toma