Mare atenție! Alimentele pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată. Îți vor afecta grav sănătatea
Adesea, alegem să gătim cantități mari de mâncare, chiar dacă știm exact cât am consuma la o singură masă. Resturile ajung să fie ținute la frigider pentru a putea fi mâncate și în următoarele zile, însă trebuie să știi că există alimente pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată, deoarece pot cauza probleme grave de sănătate.
Cu siguranță, în frigiderul oricărui român există cel puțin o porție de mâncare preparată sau comandată de câteva zile. Majoritatea produselor nu se alterează dacă sunt ținute la rece și pot fi reîncălzite și consumate mai târziu, fără nicio grijă. Cu toate acestea, este important să știm că regula nu este valabilă în cazul tuturor alimentelor, întrucât există câteva pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată. Ele trebuie consumate în maximum 24 de ore de la momentul în care au fost preparate, altfel, pot cauza grave probleme de sănătate.
Alimentele pe care nu trebuie să le reîncălzim
Pe locul 1 în topul alimentelor ce nu trebuie reîncălzite se află cartoful. În general, acest produs bogat în amidon este păstrat la temperatura camerei, lucru care favorizează dezvoltarea unei toxine periculoase pentru organism. Această toxină se numește Clostridium botulinum și poate declanșa botulismul, o afecțiune în care sunt afectate structurile sistemului nervos, respectiv creierul, măduva spinării și nervii.
„Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider”
Pe locul 2 se află spanacul. Dacă nu este reîncălzit corect, acest produs, ce aduce o mulțime de beneficii pentru organism, poate cauza listerioză, o infecție ale cărei simptome sunt confundate foarte des cu cele ale gripei. Printre acestea se numără înțepenirea gâtului, febră, dureri de cap și uneori convulsii.
De asemenea, orezul se numără și el printre alimentele ce nu ar trebui să fie reîncălzite. Pe boabele de orez se poate dezvolta Bacillus Cereus, o bacterie care nu se distruge în timpul preparării. Dacă este ingerată, aceasta poate provoca toxiinfecții alimentare.
„O bacterie care nu este distrusă la temperaturi ridicate, poate rezista până la 100 de grade și peste, iar cu aceste cicluri de reîncălzire putem face ca sporii să germineze și să înceapă să apară compuși toxici, toxine, care ne pot provoca gastroenterita.
Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider sau de câte ori le reîncălzim, este suficient să facem asta o singură dată pentru apariția compușilor ce pot provoca probleme de sănătate. Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat”, a explicat Beatriz Robles, tehnolog alimentar.
(VEZI ȘI: MĂNÂNCĂ ACEST FRUCT CHIAR ÎNAINTE SĂ DORMI, PENTRU A AVEA CEL MAI BUN SOMN DIN LUME)