Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că declarațiile generalului Gheorghiță Vlad, despre serviciul voluntar și pregătirea pentru război, nu trebuiau „date cu toporul” în contextul conflictului militar de la frontieră.
“Pe mine ce mă deranjează este contextul. Orice țară trebuie să pregătească și pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în față contextul războiului din Ucraina și că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol, dar cu adevărat ne trebuie o țară normal”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul crede că „într-o țară normală” trebuie să anticipezi anumite lucruri, printre ele fiind și sistemul de voluntariat plătit.
“Trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc și învață basic-ul în partea apărării. E corectă abordare, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înțeleagă din acea știre că vine războiul peste noi, nu vine niciun război, populația ar trebui să se pregătească”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Ciolacu a afirmat că serviciul militar voluntar ar putea fi o posibilitate de selecție a oamenilor capabili, de care are nevoie armata.
“Eu cred că trebuie să facă acest voluntariat plătit. Poate urmezi o carieră militară. Totuși, e o rampă de selecție, poate depistează anumite capacități umane de care are nevoie armata în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu vândut în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înțelege ce se întâmplă”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Statul Major al Apărării a iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care se propune introducerea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară, anunţă MApN, la o întâlnire informală cu jurnaliştii, conform Mediafax.
Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen.
Voluntarii, femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani, vor fi plătiţi cu până la 3200 lei pe lună. După stagiu, vor primi un stimulent de trei salarii brute, conform sursei citate.
Potrivit proiectului, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente.
La finalizarea programul de pregătire, aceştia vor primi o îndemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională, mai scrie Mediafax.