Marcel Ciolacu: ”Cum ar fi ca la dezbaterea moţiunii să nu fie politicieni? Să vină antreprenorii și cei care trăiesc de luni bune din șomaj tehnic”
Marcel Ciolacu lansează un scenariu cu privire la dezbaterea moţiunii simple împotriva ”ministrului-catastrofă” al Economiei, Claudiu Năsui. ”Cum ar fi ca la dezbaterea moţiunii să vină antreprenorii disperaţi şi familiile care trăiesc, de luni bune, din şomaj tehnic?”
„Năsui – Ei şi? Cum ar fi ca marţea viitoare, la dezbaterea moţiunii împotriva ministrului-catastrofă al Economiei, în sala de plen să nu fie politicieni? Ci… în bănci să stea antreprenorii disperaţi, care contau pe granturile europene blocate din prostie, incompetenţă sau interese obscure de Năsui”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.
Scenariul liderului PSD continuă cu patronii de firme româneşti obligaţi să renunţe la o parte din personal, cei ”care nu-şi pot plăti angajaţii cu promisiuni liberale sau useriste”, notează GÂNDUL.RO.
„Lor trebuie să le dea socoteală actuala putere care-l apără pe acest ministru iresponsabil”
„Să fie prezente familiile care trăiesc de luni bune din şomaj tehnic, nu din contracte de zeci şi sute de milioane de euro cu statul, precum reuşeşte familia de bogătaşi Năsui! Despre aceşti oameni este moţiunea noastră! Lor trebuie să le dea socoteală actuala putere care-l apără pe acest ministru iresponsabil”, conchide Ciolacu.
Social-democraţii au depus, miercuri, la Senat, moţiunea simpă „O românie în agonie, cu Năsui la Economie” şi îl acuză pe Claudiu Năsui de „dezastrul pe care l-a lăsat la Ministerul Economiei în cele 70 de zile, de când este ministru”.
Cristian Ghinea: „PNRR a ajuns să fie tratat ca un fel de Moș Crăciun”. Principalele reforme și investiții propuse
Propunerile pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a decis să le includă în negocierile cu Comisia Europeană în prima prima variantă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depășesc alocările inițiale, respectiv o estimare de 135% din alocare. În prezent, României îi revine din Mecanismul de Redresare și Reziliență suma de 29,2 miliarde de euro, în timp ce numai propunerile din partea ministerelor însumează aproximativ 70 de miliarde de euro. Sumele pe componente sunt încă negociate cu ministerele. În această primă formă, educației îi revine o pondere de 11% din totalul PNRR, după cum a declarat marți ministrul Cristian Ghinea.
Forma actualizată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prezentantă marți de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, include 33 de componente grupate în șase piloni distincți, în cadrul cărora sunt propuse atât reforme, cât și investiții care trebuie finalizate, fără posibilitatea de extindere, până la finalul anului 2026. Memorandumul pentru elaborarea documentului de poziție a fost aprobat de Guvern în 20 ianuarie.
Această variantă a fost elaborată în urma rundelor de consultărilor interministeriale și 13 dezbaterilor publice, în cadrul căreia s-au primit în jur de 1700 de idei de proiecte și investiții și reforme, după cum a explicat ministrul Ghinea în timpul dezbaterii de marți din cadrul Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților.
Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în valoare toală de 672,5 miliarde de euro, este cel mai mare instrument financiar creat de Uniunea Europeană în afara cadrului financiar multianual, menit să ofere sprijin financiar statelor membre pentru a asigura o revenire economică rapidă. Regulamentul a fost aprobat la nivel european pe 12 februarie 2021.