Marcel Ciolacu: „Am spart zidul. România, de la 1 ianuarie, este în spațiul Schengen, și terestru”
Marcel Ciolacu a explicat strategia pentru a sparge opoziția fățișă și ipocrită a Austriei și Olandei la aderarea României la spațiul Schengen. A splitat pachetul liberei circulații în UE în maritim, aerian și terestru. Adică, a creat o breșă în bloc, susține el în cea ce este ultima apariție de promovare pentru turul întâi al alegerilor la prezidențiale.
Schengen, totuși, e o nedreptate făcută României de 13 ani de zile. Anul trecut am luat o decizie, unii m-au sfătuit că nu-i bine, alții au spus că este o opțiune. Am luat decizia de a splita întâi, să acceptăm, chiar dacă nu era foarte bine pentru români, a dezvăluit premierul la A3.
Asta e partea frumoasă a meseriei mele
Efectele acestei decizii s-ar fi resimțit imediat în economie. Tranzitul prin Portul Constanța s-ar fi mărit, la fel și confortul pasagerilor în avioane.
Dar, cred că în acel moment am spart zidul și am intrat aerian și maritim, lucru care s-a văzut și în dezvoltarea, mai ales a portului Constanța, cât și în confortul românilor când se deplasau cu avionul. Astăzi s-a închis tot circuit. O pot spune foarte clar, la fel cum a făcut-o și președinte a comisiei, la fel cum a făcut-o și președintele Parlamentului European, la fel cum a făcut și primul ministru al Ungariei.
România de la 1 ianuarie este în spațiul Schengen și terestru. Asta e partea frumoasă a meseriei mele, recunoaște Ciolacu.
Ciolacu recunoaște aportul liberal
Candidatul la președinție justifică turul de forță prin cancelarii și comisii. Pe de altă parte, recunoaște aportul liberalilor în acest demers, ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, și ambasadorului României în Austria, numit de Iohhanis, Emil Hurezeanu.
Nu întâmplător. În ultimele 2 săptămâni am fost și în Franța, am fost și la Mark Rutte, fostul prim-ministru al al Olandei. Deci lucrurile, cercul s-a închis. Nu întâmplător am vorbit acum câteva zile cu cancelarul Nehammer. Toate lucrurile sunt în direcția corectă și o decizie fost astăzi.
A fost decizia cea mai importantă care s-a luat cu cei patru miniștri de de interne din Bulgaria, Austria, Ungaria și nu în ultimul rând din România.
Chiar aș dori să-l felicit pe ministrul nostru de interne, pe Cătălin Predoiu, întreaga echipă a domniei sare pe care a mai cunoscut-o. Am cunoscut-o din nou și aseară, fiindcă înainte de ședință ne-am sfătuit un pic, și pe doamna ministru de externe, care m-a însoțit astăzi, și a fost foarte implicată și nu în ultimul rând pe domnul ambasador Hurezean.
E o muncă de echipă, e o muncă care nu a ținut cont de culoarea politică, iar ci o realizare, până la urmă, a Guvernului României.