Mania TikTok, interzisă prin lege. Țara care a decis să renunțe la aplicația momentului, considerând-o un pericol
Zilele acestea, autoritățile din Nepal au transmis faptul că vor interzice TikTok deoarece aplicația ar perturba starea de bine a populației. Un alt pericol pe care îl identifică oficialii este că platforma permite distribuirea necontrolată a imaginilor dăunătoare.
Ministrul Comunicațiilor și tehnologiei informației din Nepal, Rekha Sharma, a declarat că decizia fost luată luni, 12 noiembrie, în cadrul unei reuniuni a cabinetului. Sharma a spus că aplicația se dorește a fi interzisă pentru că se dorește asigurarea unei armonii sociale.
„Colegii lucrează la închiderea acestuia din punct de vedere tehnic”, a transmis ministrul.
Nu este de mirare că s-a ajuns la o asemenea decizie, din moment ce în ultimii ani au fost transmise peste 1.600 de cazuri de fraudă cibernetică, prin intermediul platformei. Șeful Autorității de telecomunicații din Nepal, Purushottam Khanal, a declarat că a cerut deja închiderea aplicației către furnizorii de internet.
Nepal vrea să interzisă TikTok
Reprezentanții platformei nu au vrut să ofere o replică acum, dar în alte dăți, când s-a pus discuția, au găsit ca fiind nefondate acuzațiile aduse.
„Există multe materiale nedorite și în alte rețele sociale. Ceea ce trebuie făcut este să le reglementăm și nu să le restricționăm”, a spus Pradeep Gyawali, fost ministru de externe și lider înalt al Partidului Comunist din Nepal (Marxist-Leninist Unificat).
Gagan Thapa, liderul partidului Congresul nepalez, care face parte din coaliția de guvernământ, a declarat că intenția guvernului pare să fie „de a înăbuși libertatea de exprimare”:
„Reglementarea este necesară pentru a-i descuraja pe cei care abuzează de rețelele sociale, dar închiderea rețelelor sociale în numele reglementării este complet greșită”, a spus el într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter.
Decizia a venit la doar câteva zile după ce Nepal a introdus o directivă care impune platformelor de social media care operează în țară să își înființeze birouri.
(CITEȘTE ȘI: Liviu Vârciu e înnebunit! Carmina, fiica lui, nu-și slăbește iubitul, un celebru tiktoker: ”Nu vreau să știu ce faci!”)
Mai multe țări vor să scoată platforma
Amintim faptul că mai multe țări au încercat să scape de TikTok. Nici Donald Trump nu a vrut să mai vadă aplicația în Stalele Unite ale Americii. De asemenea, India a interzis TikTok, împreună cu zeci de alte aplicații ale dezvoltatorilor chinezi în iunie 2020, spunând că acestea ar putea compromite securitatea și integritatea națională.
O altă țară din Asia de Sud, Pakistan, a interzis aplicația de cel puțin patru ori pentru ceea ce guvernul țării numește conținutul său „imoral și indecent”.
(CITEȘTE ȘI: A comandat o cameră de supraveghere de pe TikTok și a înlemnit după ce a deschis pachetul. Pățania unui bărbat din Suceava)