Consumul zilnic de peste reduce riscul imbolnavirii gingiilor cu 20-30%. Ultimele cercetari ale specialistilor de la Universitatea Harvard, din Statele Unite, releva faptul ca parodontoza, o afectiune des intalnita, ar putea fi evitata prin consumul acizilor grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6, care se regasesc cu precadere in peste.
Parodontoza este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si inrosirea gingiilor. La aceste simptome se adauga si senzatia de durere. Cu timpul, apare fenomenul indepartarii gingiilor de pe suprafata danturii si, fara un tratament stomatologic profesionist, dintii cad.
Specialistii apreciaza ca peste 8% din populatie se confrunta cu astfel de probleme. Pentru ca tratamentul este destul de costisitor, medicii avertizeaza asupra faptului ca pierderea dintilor poate fi evitata printr-un aport de acizi grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6.
O suta de grame de somon, macrou sau ton protejeaza gingiile si previne caderea danturii prin parodontoza. „Datele noastre sustin ipoteza potrivit careia acizii grasi polinesaturati sunt foarte eficienti in combaterea afectiunilor patologice care se manifesta prin inflamatii. A considera ca acestia pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a parodontozei ar putea avea un ecou pozitiv si in preventia altor afectiuni, care manifesta aceasta componenta inflamatorie, spre exemplu icterul”, sustine Asghar Naqvi, coordonatorul studiului realizat la Universitatea Harvard.