Mancaruri traditionale de Craciun si beneficiile lor asupra organismului. Cum sa gatesti sanatos toba si lebarul?
Toba
Ingrediente:
1 burta de porc;1 limba;urechi;1 kg ficat;2 picioare;2 rasoale;2 inimi;300-400 g slanina;sorici;sare;piper boabe;foi de dafin.
Mod de preparare:
Parleste picioarele, urechile si soriciul, freaca-le cu malai si clateste-le in mai multe ape. Apoi pune-le la fiert intr-o oala incapatoare, plina cu apa rece in care presari putina sare si piperul boabe, dupa gust. Separat, timp de o jumatate de ora lasa la fiert ficatul, inima. In momentul in care poti strapunge usor cu furculita picioarele de porc, soriciul si urechile, pune organele cu slanina peste ele, in cealalta oala. Cand fierb toate ingredientele, pentru gust adauga foile de dafin. Dupa fierbere, taie totul cubulete medii, amesteca-le intr-un vas mare cu sare, piper si doua cani din supa in care au fiert. Umpleta burta si coase-o cu ata tare si mai lasa toba formata la fiert, inca o ora si jumatate in zeama ramasa. Dar strecoar-o in prealabil. Las-o sa se raceasca in apa in care a fiert si pune-o pe un tocator sau intr-o tava, cu ceva greu deasupra ca sa o preseze sa ia o forma frumoasa
Beneficiile produsului asupra sanatatii
burta de porc – are in compozitia chimica substante nutritive care suprima apetitul, intaresc sistemul osos si stimuleaza buna functionare a plamanilor;limba – contine fier, vitamina A, vitamine din grupul B, in special B12, elemente care previn aparitia tumorilor;urechile – zinc, fier, siliciu, substante care impiedica cresterea nivelului de colesterol in sange;ficatul – este o sursa excelenta de fier si vitamine care ajuta la detoxifierea organismului, protejeaza inima si stimuleaza circulatia sanugina;picioarele – au in compozitia cjhmica fier si vitamina D care imbunatatesc imunitatea, ofera un plus de sanatate pielii si asigura buna functionare a sistemului nervos;rasoalele – imbunatatesc memoria si ajuta la prevenirea degenerarii cerebrale mentinand creierul tanar mai mult timp;inima – favorizeaza digestia, impiedica aparitia tulburarilor de tranzit intestinal, imbunatateste vazul, auzul si creste rezistenta organismului la infectii;slanina – combate constipatia si faciliteaza eliminarea toxinelor din organism; soriciul – previne balonarea si amelioreaza spasmele abdominale; sarea – stimuleaza secretia gastrica, aduce tensiunea la valoarea normala in cazul in care aceasta este scazuta, faciliteaza digestia si tranzitul intestinal;dafinul – are in compozitia chimica un ulei volatil eficient in indigestii, balonari, febra, sinuzita, reumatism, bronsita, astm, tuse; piperul – detoxifica ficatul, induce somnul, calmeaza balornarile, stopeaza varsaturile si inlatura astenia.
Lebarul
Ingrediente:
mate groase de porc;1 kg ficat de porc;2 spline;1 plaman;1 ou;100 g unt;4 catei de usturoi;2 foi de dafin;1 pahar cu vin alb;sare;piper.
Mod de preparare:
Pune splina, ficatul si plamanul la fiert intr-un vas incapator, cu putina sare. Cand toate ingredientele sunt fierte, da-le prin masina de tocat si amesteca totul cu usturoi pisat, sare si piper dupa gust. Omogenizeaza bine compozitia apoi adauga un ou crud, batut. Umple matele, leaga-le la capete si lasa-le la fiert, la foc domol, in apa rece cu foi de dafin, piper boabe si vinul alb.
Beneficiile produsului asupra sanatatii
matele de porc – contin substante care regleaza metabolismul;ficatul – previne tulburarile cardiovasculare, imbunatateste circulatia sanguina si ajuta detoxifierea organismului constituind o sursa excelenta de saruri minerale si vitamine;splina – faciliteaza arderea grasimilor impiedicand depunerea acestora;plamanul – regleaza aciditatea gastrica, elimina crampele si stimuleaza detoxifierea;oul – este un adevarat panaceu: calmeaza tusea, arsurile gastrice, trateaza ranile, combate caderea parului, imbunatateste vederea, creste imunitatea;untul – previne fracturile osoase, asigura buna functionare a glandei tiroide regland cantitatea de iod, trateaza durerile puternice de cap, de stomac si induce somnul;contine siliciu, iod, complexul de vitamine B s.a.m.d. care il recomanda in combaterea afectiunilor respiratorii, scaderea tensiunii arteriale, a glicemiei, prevenirea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic si accidentului vascular; de asemenea, el contine si doua antibiotice puternice fiind eficient in tratarea meningitei;sarea – stimuleaza secretia gastrica, aduce tensiunea la valoarea normala in cazul in care aceasta este scazuta, faciliteaza digestia si tranzitul intestinal;piperul – detoxifica ficatul, induce somnul, calmeaza balornarile, stopeaza varsaturile si inlatura astenia;dafinul – are in compozitia chimica un ulei volatil eficient in indigestii, balonari, febra, sinuzita, reumatism, bronsita, astm, tuse; vinul alb – creste colesterolul bun, previne cariile dentare, intarzie aparitia cancerului si a afectiunilor cardiace.