Mancam mai putin si tremuram mai tare
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a confirmat ceea ce producatorii din industria alimentara anuntau cu o saptamana in urma: alimentele se vor scumpi. In plus, sunt de asteptat majorari de tarife si la gaze, deoarece firmele din domeniu sustin ca pretul de import a crescut deja cu 50% fata de anul trecut. Scumpirea gazelor ar putea insa declansa o noua avalansa a majorarii preturilor, inclusiv in industria alimentara, unde este folosit in procesul tehnologic. Tabara a admis intr-un interviu televizat ca, in perioada urmatoare, alimentele se vor scumpi. „Va avea loc o majorare serioasa a preturilor la produsele agroalimentare”, a spus Tabara. Producatorii vorbesc de mai multa vreme de scumpiri, dar unii prevad majorari de minimum 20%, in medie, si chiar mai mult. Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, producatorii vor sa scumpeasca uleiul, zaharul si carnea de pasare. Astfel, in urma majorarilor de 20%-40%, pretul uleiului va creste de la 5 lei la 7 lei pe litru, in medie, zaharul, de la 3 la circa 4 lei/kg, iar carnea de pasare de la 15 lei la 18 lei/kg, in medie. Pe de alta parte, si la paine s-ar putea inregistra scumpiri de pana la 30%, producatorii sustinand ca, din cauza recoltei autohtone slabe calitativ si cantitativ, sunt obligati sa importe grau scump. Paine la pret de cozonac Va avea loc o majorare serioasa a preturilor la produsele agroalimentare”