Într-o lume în care timpul pare din ce în ce mai scurt, obiceiurile alimentare se schimbă radical. Mâncatul în fața televizorului sau consumul de preparate semipreparate pe fugă au devenit norme, însă cercetările recente arată că aceste obiceiuri pot avea un impact negativ asupra sănătății. Iată ce spune Mihaela Bilic!
Obiceiurile alimentare din familie joacă, de asemenea, un rol esențial în prevenirea problemelor de greutate. Copiii care iau masa alături de părinți au un risc mai mic de a consuma gustări hipercalorice între mese și sunt mai puțin expuși tentației băuturilor carbogazoase și a alimentelor prăjite.
Mihaela Bilic a atras atenția că modul în care mâncăm este la fel de important precum ceea ce punem în farfurie. Un studiu realizat la o universitate din Statele Unite a demonstrat că obiceiul de a consuma mesele în fața ecranului favorizează creșterea în greutate. Explicația este simplă: atenția distrasă de televizor ne împiedică să simțim senzația de sațietate la timp, ceea ce duce la un consum excesiv de calorii. Mai mult, metabolismul încetinește considerabil în această situație, ajungând chiar să fie mai leneș decât în timpul somnului.
„Gătitul în casă și televizorul, 2 factori care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de mâncare! Când vine vorba de obezitate, știm cu toții recomandările generale: o alimentație echilibrată și variată, cu porții adaptate nevoilor individuale, plus un stil de viață activ, cu activitate fizică practicată regulat. Cu alte cuvinte trebuie să fim atenți la cât mâncăm și cât ne mișcăm.
Asta în teorie… pentru că în practică lucrurile sunt mai complicate de atât!Comportamentul alimentar și obiceiurile din familie au un impact major asupra siluetei. Contează cum și unde mâncăm și contează cine a făcut mâncarea”, a spus Mihaela Bilic.
Un alt factor care influențează greutatea este felul în care sunt pregătite alimentele. Gătitul acasă oferă un control mai bun asupra ingredientelor, permițând reducerea consumului de grăsimi nesănătoase, zahăr și aditivi. Comparativ cu alimentele ultraprocesate, mâncarea preparată în bucătăria proprie este mai bogată în nutrienți și mai săracă în calorii „ascunse”, ceea ce o face un aliat important în menținerea greutății optime.